Читај ми!

Живот на одложено

Иако се Шабац сврстава у групу градова чија је куповна моћ изнад просека у Србији, трговци кажу да је од почетка године промет опао за готово 40 одсто. У већини трговина актуелна су снижења, а од недавно, месо у Шапцу, може се купити на одложено плаћање до чак осам месеци.

Шапчани кажу да просечна зарада од 40.000 динара не може да покрије потрошачку корпу. Многи купују мање и живе на одложено, а чекови су поново у моди.

Да повећају промет, овдашње месаре одлажу плаћање робе до почетка идуће године.

"Планска куповина и додају на чек да испуне цео износ да не би остало нешто. Углавном је повећан промет. Ударни дани у месецу су кад пензионери примају пензију", каже Иван Рашковић, из месаре "Недељковић".

"Ми плаћамо готовински, вероватно људима значи то на одложено али, мање се узима него пре. Сиромашније него пре, али за празник мора да буде колико-толико", кажу Шапчани.

Због стечаја две банке и проблема са наплатом чекова, неке трговинске куће радије смањују цене.

"Купујем само колико се мора. Куповна моћ је опала тотално, нема се пара. Немам ни чекове, не радимо нигде, посла нема. Просечно 1.000 динара сваки дан треба, без тога не може јефтиније, али без меса", кажу грађани.

Да превазиђу кризу, мање трговинске куће организовале су се у удружење како би могли да утичу  на произвођаче и промовишу домаћи јефтинији производ.

"Заједнички скидамо цене, тражимо у тој самој производњи још простора како би дошли до повољнијих цена и то пренели на наше купце", каже Славко Вујковић из "ВУМ"-а у Шапцу.

Највише новца Шапчани кажу да издвајају за храну, па за обнову гардеробе, мало новца остаје.

Пре месец дана, на отварању новог трговинског центра у Шапцу, боравило је око 20.000 људи. Данас трговци нерадо признају да се поста купаца углавном своди на разгелдање.

Незванично, и један немачки трговински ланац сачекаће боље дане за отварање објекта, иако је у Шапцу закупио парцелу.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво