Читај ми!

Потонуло двориште

На подручју крушевачке општине за протеклих десетак дана пало је око 150 литара кише по метру квадратном. Реке и потоци вратили су се у своја корита, али су се због обилних падавина активирала клизишта. У селу Шавране због одрона без већег дела дворишта остала је породица Миленковић.

Обилне падавине активирале клизиште у Шаврану код Крушевца.

Штете у крушевачком крају биле би много веће да прошле године из градског буџета у превенцију од поплава није уложено 49 милиона динара. Али много тога се не може предвидети, као што је одрон у домаћинству Драгослава Миленковића из Шаврана. За два дана потонуло је око садам ари дворишта.

"Кућу смо подигли овде пре 50 година. Нисмо приметили да нешто није у реду до пре неколико дана. Пробудила нас је бука, све је почело да пуца, земља да клизи и цело парче дворишта је отишло ниже ка Расини. Угрожене су ми куће које су на пет до шест метара од одрона", каже Драгослав Миленковић.

У случају да падавине активирају клизишта или дође до одрона земље у приватном поседу, најважније је алармирати кризни штаб.

"Прво што треба урадити је уклонити воду, било подземну што је најбоље, било површинску, да се спречи доток воде у клизиште. Управо је на овом месту то урађено. Домаћин је прокопао ободне канале, спречио доток воде у клизиште. Такође је прокопао уздужно читаву површину да би земља могла да се оцеди, односно да земљиште постане чвршће, стабилније и да се заустави  даље клизање терена", каже Здравко Јовановић из Кризног штаб за одбрану од поплава.

Правовременом интервенцијом кризни штаб спречио је рушење једног објекта на обали Западне Мораве. Због одрона у току је санација пута у селу Рибаре и саобраћајнице до Јастрепца традиционално најпосећенијег излетишта Крушевљана током Првомајских празника.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво