Читај ми!

Виртуелни музеј

На заједничком сајту музеја из Ниша и Перника, у оквиру пројекта прекограничне сарадње, постављено је 200 експоната из њихових етнографских збирки. Ношње и накит снимљени су савременим 3Д скенером, тако да посетиоци сајта имају потпуно реалну слику предмета. За разлику од Европе, виртуелни музеји код нас још увек не постоје.

Заједничка витруелна поставка нишког и музеја из Перника је пионирски подухват, јер се савремене технологије у музејима у Србији, али и суседним земљама практично не користе.

"Ми смо провели годину дана истраживајући како направити и развити праву методологију да се скенирају у 3Д различити експонати који су јако осетљиви, јер није све једно кад ви узмете неки део ношње који је конзервиран и треба пажљиво радити са њим", каже Дејан Ранчић професор Електронског факултета у Нишу.

3Д слика прави се помоћу овог ручног скенера, који осим у Београду, захваљујући Министарству културе, постоји још једино у Народном музеју у Нишу.

Оно што је занимљиво овај скенер сними два милиона тачака у секунди.

"3Д скенери користе светлост као улазни сигнал, али они одмах бележе модел у три димензије, значи изворно тако да се сваки предмет састоји из великог броја тачака и такав модел у суштини чини тзв. облак тачака који нама визуелно изгледа као да је испуњен због велике густине тих тачака", каже Александар Обрадовић документариста у музеју.

Виртуелна поставка намењена је стручњацима, али и младим људима који ретко посећују музеје док им је интернет саставни део живота.

"У анкети коју смо радили 90 одсто младих одговара да су заинтересовани да на интернету погледају и друге колекције, да им то помаже у образовању и да желе да дођу у музеј и виде оригинале", каже директорка Историјског музеја у Пернику Емилија Велинова.

Директор Народног музеја у Нишу Славиша Поповић каже да је улога музеја и да чува велико богатство које су нам минули векови и миленијуми оставили у наслеђе али и да се то исто благо афирмише.

"Овако ћемо брже и ефикасније моћи да то учинимо не плаћајући велике трошкове за осигурање за чување тих предмета за транспорт", додаје Поповић.

Нишки и музеј из Перника направили су прве кораке у освајању виртуелног пространства. То што је њихов пројекат финансирала Европска унија за њих је доказ да су на добром путу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара