Читај ми!

Како заштитити новинарство

Због објављених истраживачких текстова и рубрика, новинари нишких медија доживели су озбиљне претње. На трибини у Нишу, уочи 15. годишњице убиства Славка Ћурувије, представници новинарских удружења затражили су бржу реакцију правосуђа на учестале претње.

За само неколико месеци новинари нишких медија доживели су озбиљне претње због истраживачких текстова и рубрика које су објавили.

На трибини "Како заштитити новинарство?" - уочи петнаестогодишњице од убиства Славка Ћурувије, представници новинарских удружења затражили су бржу реакцију судства на учестале претње.

Уредник портала Јужне вести Предраг Благојевић добио је озбиљне претње и упозорење да више не пише о директору нишког Водовода.

После прилога о корупцији у Специјалној болници у Сокобањи, директорка те установе поручила је у телефонском разговору уредници дописништва РТС-а у Нишу Драгани Сотировски - "запамтићеш ти мене". 

Претње новинарима кулминирале су претходног викенда када је после утакмице Раднички - Јавор помоћни тренер Нишлија физички напао Душана Јоцића, новинара Народних новина.

"Осећам се као да ме је изневерила институција која је прва требало да реагује и која је најодговорнија - а то је ФК Раднички. Они се ни после пет дана нису најзваничније и најконкретније одредили", каже Душан Јоцић, новинар Народних новина.

Због претњи и напада за сада нико није кажњен.

"Од два случаја која су покренута према онима који су ми претили - један је још на суду, а други у полицији и све то се прилично отеже", рекао је Предраг Благојевић, уредник Јужних вести.

У УНС-у и НУНС-у кажу да се на овај начин угожавају медијске слободе и успорава развој друштва.

"Док год неко не оде у затвор и не буде показана јасна воља државе да ће се са таквим стварима обрачунати, ми морамо да говоримо о томе", каже Петар Јеремић из УНС-а.

"Не сме да буде могуће да било ко због ма ког питања прети новинару", сматра Драган Јањић из НУНС-а. "Не постоје лоша питања, постоје само лоши одговори."

У Србији су током 2013. године забележена 23 напада на новинаре. До сада није изречена ниједна  санкција за починиоце.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије