Читај ми!

Више штеточина на усевима

Неуобичајено топло време протеклих месеци, не само што је убрзало вегетацију већ је погодовало и развоју штеточина. Осим уобичајених врста, појавиле су се и неке нове.

С обзиром на то да презимљавања штеточина, услед топле зиме, готово да није ни било, оне су приметне на озимим усевима.

"Лисне ваши нису ни имале период мировања и има их у пшеници, али је уочена и појава житне пијавице која је кренула у период допунске исхране", каже Радмила Величковић, стручни сарадник за заштиту биља у ПССС Краљево.

У наредном периоду произвођачи морају да обрате пажњу, како би у случају значајније бројности штеточина у усевима "предузели третирање у периоду допунске исхране, или полагања јаја житне пијавице, како не би дошло до веће штете на усевима", објашњава Радмила Величковић.

Она додаје да су последњих година регистроване штеточине који нису биле карактеристичне за ово поднебље.

"Захваљујући топлом времену, њихови ареали се шире и у наредном периоду ћемо сигурно много више чути о мољцу кромпира и мољцу парадајза", каже Радмила Величковић.

Ради брзе информисаности пољопривредници могу на портал Пољопривредно-извештајне службе Србије да сазнају све о тренутном стању усева, актуелним радовима, појави болести и штеточина, али и да СМС порукама поставе питања и добију одговоре из области којима се баве.

Стање озимих усева за сада је добро и потребно је да их у наредном период пољопривредници заштите од штеточина, корова и евентуалне појаве болести уколико наиђе влажни период. Топло време, осим да прегледају и заштите усеве, пољопривредници користе и за припреме за пролећну сетву.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара