Читај ми!

Има микроорганизама, нема опасности

Вода у Ужицу је безбедна за пиће, тврди Институт "Батут", али грађани нису сигурни у то. У продавницама опет у првом плану балони с водом. Ужичком водоводу инспекције су наложиле нове мере пречишћавања воде.

У ужичкој води има нематода, црволиких микроорганизама, али је вода из градског водовода безбедна за пиће и употребу, саопштили су Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и ужички Завод за јавно здравље. Ужице је у децембру због појаве алги готово месец и по било без воде за пиће и тада је саграђен алтернативни водовод са Сушичких врела са кога се сада снабдева.

Једва четрдесетак дана откако је последња цистерна напустила град, Ужичане је поново узнемирила вода. Вест о нематодама или црвима у води, која се најпре проширила на друштвеним мрежама, и пре званичног објашњења заврнула је многе славине.

У продавницама су од синоћ опет у првом плану балони с водом. "Вода се купује у великим количинама, није као прошли пут паника, организованији смо, има залиха, али да се купује - купује се", каже трговац Драгица Илић.

И стручњаци ужичког завода и "Батута" слажу се да је ово другачија ситуација.

"На основу досадашњих анализа воде за пиће у Ужицу закључено је да је безбедна и да може да се користи за пиће и кување", тврди Биљана Мијовић из Завода за јавно здравље Ужице.

Ужичком водоводу инспекције су наложиле нове мере пречишћавања воде, а градска власт је одобрила хитну набавку опреме без чекања на тендер за фабрику воде у којој три деценије готово ништа значајније није мењано.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара