Читај ми!

Млади у акцији

Млади из Бујановца, Прешева и Врања уредили су двориште и учионице Музичке школе у Бујановцу. Направили су стазе, бетонирали степениште, окречили унутрашњост и цртају графите. То је програм Youthbuild тренинг центра у оквиру ког четрдесетседморо младих Албанаца, Рома и Срба свакодневно ради.

Волонтери из Бујановца, Прешева и Врања уредили двориште и учионице музичке школе у Бујановцу.

Окречили су зидове, додатно ће их украсити графитима. Учесници програма сами бирају тему коју ће радити, објекат који ће уредити. Одабрали су Музичку школу.

"Бавим се цртањем рекреативно, иначе сам се пријавио за овај програм, јер сам хтео да упознам нове другаре и стекнем нова искуства", каже Оливер Петрушијевић (30) из Врања.

Аделина Бајрами (23) из Бујановца каже да је Бујановац мали град, да тамо немају шта да раде па сви млади овде долазе и раде нешто заједничко.

"Ја сам трећа генерација, овде сам три месеца, сређивали смо Музичку школу, имамо још неке акције сређивања у Прешеву и Врању", додаје Еро Муслију (23) из Бујановца.

Музичка школа у Бујановцу постоји 25 година. Има око стотину ученика. Долазе и из околних општина.

Директорка Музичке школе у Бујановцу Марија Тодоровић Арсић каже да се улаже увек по мало, , колико омогућава и буџет школе и општине, а то је, додаје, увек доста оскудно у односу на ово што су они урадили.

Кроз креативност, учење, тимски рад и дружење, мултиетничка група младих мења и мобилише своји локалну заједницу, волонтерски.

"Прва акција је била рампа за инвалиде, и сад се сматра једном од акција која је била највидљивија и која је донела пуно промена, и због тога је постао познат програм", каже Фисмир Јахиу, координатор пројекта.

Трећу годину за редом Грађанске иницијативе реализују овај програм, уз подршку USAID-a. Млади уче језике, предузетничке и вештине комуникације. Неки од њих су, после завршене обуке, успели да пронађу посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара