Читај ми!

Награда за животно дело

Новоустановљено признање за животно дело Општине Кикинда уручено је универзитетском професору доктору Спасоју Граховцу, за дугогодишњи допринос образовању, књижевности и неговању лепе речи и традиције.

Универзитетски професор доктор Спасоје Граховац добитник је новоустановљеног признања за животно дело Општине Кикинда за дугогодишњи допринос образовању, књижевности и неговању лепе речи и традиције.

Граховац је рођен 1936. године у Руском Селу. Памте га као изванредног фудбалера локалног клуба, али и као најмлађег првака Кикинде у шаху.

Спасоје Граховац, познатији као Баћа, стипендиста Гетеовог универзитета у Стразбуру, угледни и омиљени професор, доктор књижевних наука, остаће упамћен по немерљивом доприносу књижевности, култури и спорту Кикинде, Војводине и Србије.

Павле Марков, председник кикиндске општине је, уручујући признање, истакао да је професор Граховац оставио дубоки траг у области којом се бавио.

"Његов рад је путоказ за све наредне генерације у овом граду како треба да се понашају и раде", додао је први човек Општине Кикинда.

Професор Граховац скромно објашњава да награду доживљава као доказ свог вишегодишњег стваралачког рада у овој средини и као констатацију вредности тога рада.

"То ми је и подстицај за нова стваралачка прегнућа, мада се у овим годинама човек све више окреће прошлости и прави неке билансе о њој", каже професор.

Граховац је на животни пут извео преко пет хиљада ученика и студената.

Једна од њих, Станислава Хрњак, оцењује да су професорова предавања увек била изузетно мотивишућа и занимљива, тако да је сваки онај ко је желео и хтео да учи, од њега могао много научити..

Спасоје Граховац је годинама био председник Друштва за неговање музике "Гусле" и Женског рукометног клуба "Академац". Члан је удружења књижевника Војводине и Србије и Матице српске.

Написао је 25 књига и преко осамсто библиографских јединица. За свој рад добио је Орден рада са сребрним венцем, Искру културе Војводине, Октобарску и Мајску награду Кикинде, Медаљу части и родољубља српске дијаспоре у Темишвару и као највеће признање Златну повељу за животно дело у образовно-педагошком и научно-истраживачком раду за 2003. годину од Удружења универзитетских професора и научних радника Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије