Читај ми!

Пеглање кобасице се исплатило

У Пироту је одржан 4. Сајам пеглане кобасице на ком је учествовало четрдесетак произвођача, а у специфичном укусу овог специјалитета уживало је преко 4.000 посетилаца из Србије и околних земаља. Пиротска пеглана, ове године, донела је добар профит, a незваничне процене говоре да је продато више од десет тона овог деликатеса.

Када је пре три године група ентузијаста основала Сајам пеглане кобасице, нико није ни сањао да ће ова "потковица" освојити читав регион и постати познати бренд попут ћилима и качкаваља.

Пиротска пеглана, ове године, донела је добар профит свим учесницима сајма и произвођачима. Незваничне процене говоре да је продато више од 10 тона овог деликатеса.

"Наше пеглане кобасице, односно пиротског качкаваља нема нигде. Зато је толико тражена роба и може, ако се човек добро организује и квалитетно ради и добро да заради", каже Зоран Ћирић, произвођач пеглане.

Далибор Тошић, произвођач пеглане додаје да је тражња сваке године све већа и већа и да може добро да се заради.

"Најбитније је да се квалитет одржи, јер пеглана кобасица има добру цену, а одржава је једино квалитет", каже Тошић.

Највећи проблем угоститеља је што пиротска пеглана кобасица још увек није заштићена.

"У кафани је доста људи траже, али угоститељи имају проблем, јер она још није стављена у легални промет. Када буде заштићена, и када будемо могли да их купујемо преко фирми, онда би све било у реду", каже Тони Крстић, угоститељ.

Протеклог викенда све кафане, ресторани и хотели у Пироту били су испуњени до последњег места. Ефекте четвртог Сајма пеглане кобасице, нису осетили само угоститељи.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да би пеглане биле произведене, морају да имају робу, односно козе, јагањце и овце.

"То је један круг позитивних ефеката, и он ће тек да се види у наредном периоду", додаје Васић.

Пољопривредни стручњаци сматрају да ће брендирањем пеглане кобасице, она добити на квалитету, а изузетна тражња, допринеће повећању сточног фонда на Старој планини.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије