Читај ми!

Удомљавање паса у Шапцу

Од када је у априлу прошле године у Шапцу отворено прихватилиште за напуштене псе, Јавно-комунално предузеће "Стари град" интензивно ради и на њиховом удомљавању. После вакцинисања, стерилисања и чиповања, пси се не враћају више на улицу, већ у савремено опремљеним боксовима чекају нове власнике.

У дворишту породице Катић, после прихватилишта, трогодишња Лара, пронашла је нови дом. Научила је да не излази на улицу чак ни када је капија отворена и да на свој начин поздрави сваког госта.

"Она бар једном, двапут најави да је неко дошао, не треба звонце, воли да се игра, да се мази и да једе", каже Славко Катић.

Пре месец дана у прихватилишту за псе, кућног љубимца пронашла је и  породица Мишковић. Иако је њихов Хаски живео на улици у великој групи, брзо се навикао на нове услове живота.

"Прилагођава се нашем домаћинству и нашој деци, није агресиван, фин је и слуша команде. Деца га хране, играју се са њим. Наше двориште 40-так година није било без пса", каже Градимир Мишковић.

Само прошле године у Шапцу је усвојено осамдесетак напушених паса. Сваки од њих, има и пасош са основним подацима.

"Људи овде долазе свакодневно да обиђу прихватилиште и да нађу можда свог новог љубимца. Обично се догоди, супротно, уместо да људи бирају псе, пси изаберу своје нове власнике", каже Александар Леонтић, шеф прихватилишта за псе.

Поред удомљавања, едукација и информисање становника, део су плана града за смањење броја  напуштених паса.

"Оно што нас очекује у овој години јесте један озбиљан посао који морамо да урадимо, а то је да извршимо попис свих власничких паса на територији града Шапца што ће нам много помоћи у нашем даљем раду", каже директор  ЈКП "Стари град" Драган Нинковић.

У шабачком прихватилишту, тренутно су смештена 94 пса. У савремено опремљеном објекту, имају храну, надзор, подно грејање и по потреби и позиву, помоћ ветеринара.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара