Читај ми!

Препознатљив по темама и форматима

Раде Санковић - Станкеља, готово тридесет година даје печат шабачкој ликовној сцени. Поред тога, осликава и сценографију у позоришту.

Дању у позоришту осликава сценографије, а ноћу оставља, како кажу, печат на шабачкој ликовној сцени. И тако скоро тридесет година. Раде Санковић - Станкеља је сликар препознатљив у уметничком свету по темама и форматима.

"Ово је једини прозор у кварту који је готово сваке ноћи осветљен. Уз спокој таме и неонке Раде Станковић деценијама у назад оставља свој отисак душе на платну. Ја нисам изабрао ноћ, она је изабрала  мене, једноставно", каже шабачки сликар.

"Ноћ је чулнија него што би изгледала на први поглед, све што је дању расплинуто на светлу овде је садржано у ова четири зида и ствар је договора ноћи и мене", додаје он.

Можда је то и разлог што свако његово платно као да говори језиком тишине додаје уметник. А све што је на сликама је у његовом окружењу и сваки детаљ има своју причу.

"Ово је опанак мог покојног кума Милоја, на њему се види траг живота и пролазности, а оно шта је на мени је да забележим тај тренутак његовог битисања у овој стопи и увек би било лепо њему да неко наставља његовим путем, а ја настављам кроз сликарство", каже Раде.

Сасушени плодови, шкриње, врчеви, тикве, сачуване старине биле су и остале његова уметничка инспирација. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама. Добитник је бројних награда,  а његове слике које одишу сјајем патине и мирисом традиције су у првитним колекцијама на готово свим континентима. И свака за њега карактеристично урађена у великом формату.

"Један латиноамерички писац је описујући звук кише која цури низ олук рекао да је звук исти као кад човек шмрка на прозебао нос, само мало другачије, тако су и моји велики формати велики као код осталих само мало другачије", каже Раде.

А оно што је за ликовне критичаре другачије је то што, како кажу,  слике шабачког уметника прошлих времена и сачуваних старина нису у времену већ је време у њима.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара