Читај ми!

И за одмор и за терапију

Кроз Институт за лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних и реуматских болести Нишка Бања, годишње прође око 12.000 пацијената. Већина долази о трошку државе и то на 21 дан. У летњој сезони капацитети су увек попуњени и чека се на неко од 560 места, док је зими попуњеност капацитета око 75 одсто.

О трошку Фонда у Нишкој Бањи се стационарно лече срчани и реуматски болесници из читаве Србије.

"Мени прија баш. Улазим у кондицију, враћам се у нормалу", каже Петар Солдатовић из Новог Сада.

Томислав Ненеко из Петроварадина каже да је ту од 13. децембра.

"У бању сам послат преко фонда социјалног. Увек под надзором лекара", додаје он.

Да би остварили право на лечење у Институту о трошку државе, пацијенти треба да се обрате изабраном лекару који их по препоруци специјалисте упућује фонду који одобрава боравак у бањи.

"Право на кардиоваскуларну рехабилитацију имају све групе болесника који су имали неку од интервенција на срцу и који су преживели акутни срчани удар и проценат тих болесника који остварују право је око 40 одсто", каже др Дејан Петровић, кардиолог.

Овде могу да бораве и реуматски и ортопедски пацијенти. Ортопедија је опремљена и хируршком салом, док Клиника за реуматологију једина јужно од Београда има постељни фонд, а може се похвалити савременом дијагностиком.

"Дензитометар имамо међу првима у Србији и магнетну резонанцу за преглед периферних зглобова такође први", каже др Јован Недовић, начелник Клинке за реуматологију.

"Пацијенти који су оперисани код нас имају две недеље након операције кука или колена рану физикалну терапију, а онда право на месец дана стационалрног лечења на Клиници за физијатрију нашег института", каже доктор Зоран Матовић, хирург-ортопед.

Савремени стресан начин живота и здраве људе доводи у Институт, чији велнес центар ради под надзором специјалиста.

"Врло су популарни антистрес пакети који се спроводе три дана или су десетодневни уз могућност самосталног коришћења пакета, или уз комплетан боравак у стационару", каже доктор Јелена Јовановић, физијатар реуматолог.

Многи синдикати и радне организације практикују десетодневни одмор и терапије у Нишкој Бањи за своје раднике.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара