Читај ми!

Виртуелна шетња кроз смедеревску тврђаву

Нова интернет страница смедеревске тврђаве омогућава свима који приступе адреси www.smederevskatvrdjava.com да у виртуелној шетњи упознају један од најзначајнијих културно-историјских споменика у Србији, уз информације на српском и енглеском језику.

Пројекат Музеја у Смедереву "Виртуелна шетња кроз смедеревску тврђаву" један је од 11 пројеката из четири земље Западног Балкана које је финансирала шведска влада преко Агенције за међународни развој и сарадњу.

Да би пројекат био реализован, требало је да испуњава један од три предвиђена захтева: приступ и инклузија, интерпретација и комуникација и културни туризам. Смедеревски Музеј испунио је сва три захтева.

Нови веб-сајт смедеревске тврђаве омогућава панорамско разгледање из 19 различито позиционираних тачака које у потпуности покривају 10,5 хектара. Посебна је пажња посвећена панорамском разгледању тзв. Малог града, или утврђеног двора деспота Ђурђа Бранковића.

Веб-страница има едукативну и туристичку димензију, а кроз четрдесетак тачака у оквиру сајта посетиоцима су понуђене информације о свим важнијим сегментима смедеревске тврђаве.

Аутор пројекта је историчар Мирослав Лазић, кустос смедеревског Музеја, који каже да је ово добар алат којим људи из туризма, али и они из културе, могу да подстакну већи број посета и допринесу ревитализацији, обнови и коришћењу ресурса каква је смедеревска тврђава.

Аутор највећег дела текстова на сајту је Дејан Радовановић, саветник у Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Смедереву, а партнер и извршилац пројекта је Студио за креативни маркетинг Арт Нет.

Жељко Милојевић који је реализовао сајт каже да нису имали проблема у раду јер, будући да су из Смедерева, добро познају тврђаву и знају шта је најинтересантније за посетиоце сајта.

Смедеревска тврђава представља највише достигнуће средњовековног српског војног градитељстава. Изграђена је у петнестом веку, по жељи деспота Ђурђа Бранковића, са намером да постане нова престоница српске државе.

Сада се тврђава може посетити из било код дела света на веб-адреси www.smederevskatvrdjava.com, уз могућност избора енглеског и српског језика.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара