Читај ми!

Бунт уметника против терора

Постављањем и паљењем скулптуре - реплике украденог споменика Народног хероја, шабачки уметник Звонко Петровић желео је да подсети на тај споменик, време бивше земље која је славила Дан Републике 29. новембра, да нагласи иронију данашњег времена и протестује против вандалског односа према уметности.

У шабачком парку, у Улици Косте Абрашевића, уметник Звонко Петровић, поводом некадашње празника бивше Југославије, 29. новембра, организовао је необичан перформанс.

Постављањем скулптуре од секундарних сировина која је реплика украденог споменика Народног хероја, подсетио је на вандалски однос према уметности, изражавајући бунт према свакој врсти терора.

Фигуру коју је радио седам месеци, најпре је открио, а потом запалио.

"Има ту много симболике. Данас је празник којег више нема, као ни државе и њених симбола. Нема ни споменика, ни несрећног младића, Славе Којића, дечака коме су нацисти урезали петокраку на челу", каже Звонко Петровић. "Ја сам овим чином желео да евоцирам сећање на тај споменик и време, али и да ставим акценат на иронију нашег времена."

Петровић каже да је суштина у томе да и у Шапцу и у другим срединама треба превентивно деловати против таквих појава.

"Уништио сам властито дело зато што се солидаришем са судбином несталог уметничког рада, аутором дела и највише са судбином несрећног младића коме је споменик подигнут", објашњава Петровић. "Ту је и ватра као елемент катарзе, елемент који прочишћава, алармира и указује на проблем и деловање."

Перформанс је организовала Асоцијација Холодром, а после догађаја, парк је уредно очишћен.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара