Читај ми!

Најефикаснија је, ипак, превентива

У току је прва Европска недеља тестирања на ХИВ. Циљ је повезивање здравствених установа и свих који су надлежни да заједно раде на подизању свести о ХИВ-у, да охрабре људе да отворено говоре о важности тестирања и оснаже особе са повећаним ризиком од ХИВ-а. Акцији се придружио и нишки Инситут за заштиту јавног здравља.

Сандра Манчић живи са ХИВ-ом већ тринаест година и спада у малобројне оболеле  који јавно говоре о томе. У свом удружењу помаже људима који имају исти проблем као и она.

"Мени је ХИВ некако дао снаге да оставим дрогу, да се ослободим наркоманије, променило се доста тога, наравно, окружење, околина, пријатељи, рођаци, све је то постало другачије, и на крају крајева, остала сам сама, зато сам и основала ово удружење", каже Сандра.

На подручју Нишавског и Топличког округа данас са вирусом ХИВ-а живи 80 особа. Питали смо Нишлије да ли би се тестирали на ХИВ - и, неочекивано, добили потврдне одговоре.

"Да се провери здравље, што да не, Због предострожности, мада ја нисам ризична група никаква. Ја мислим да би било у реду да се сви тестирамо, нарочито млађи свет, он је више изложен опасностима", кажу Нишлије.

Саветовалиште у нишком Институту за јавно здравље, посвећено управо ХИВ-у, ради девет година, а до данас је услуге тражило 4.000 клијената. Већ годинама тестирање је бесплатно и анономно, а циљ је да се, уколико постоји, вирус открије на време.

"Особа која зна свој статус наравно да ће водити рачуна да инфекцију не пренесе на друге, имаће контакт са релевантним особама и онемогућиће се трансмисија са мајке на дете", каже професор др Биљана Коцић, шеф Одсека за полно преносиве болести ИЗЈЗ Ниш.

Свака друга особа инфицирана ХИВ-ом у Европи не зна за свој ХИВ позитиван статус. Зато се многи касно јављају па терапија није ефикасна. Најефикаснија је, ипак, превентива, па је зато ове године акција тестирања намењена првенствнео адолесцентима.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара