Читај ми!

Живот на вештачким плућима

Двадесетједногодишњи лесковчанин Душан Хаџи-Танчић један је од три особе у Србији које болују од ретке болести, Прадер-Вилијевог синдрома. Лек не постоји, без кисеоника не може, а стање му се погоршало од кад са мајком и братом живи у стану од само 15 квадрата.

Када је имао годину ипо дана родитељи су сазнали да њихов старији син Душан болује од Прадер -Вилијевог синдрома, генетичког поремећаја рада центра за ситост.

Велику гојазност прате дијабетес, срчани проблеми, а без кисеоника и вештачких плућа Душан не може да живи.

У 14. години имао је инфаркт, био је и у коми. Сваког дана му је све теже, а услови у којима живи са три године млађим братом и мајком Маријом су изузетно лоши. Цело покућство живи у 15 квадрата.

"После развода остала сам са децом буквално на улици. Општина ми је дала овај стан. Међутим њему су потребни посебни услови. Ово није за њега. Целог лета морала сам да кувам у купатилу због апарата и испарења", каже Марија Хаџи-Танчић.

Душан све разуме, али не може да говори и пише. Показује нам поруку своје другарице. Пошто у згради нема лифта, а Душан се тешко креће ово је његов прозор у свет. После само шест корака и нашег присуства његов организам вапи за кисеоником.

"Морам два пута дневно да му укључујем кисеоник. Ево колико нас је сада у соби он већ нема кисеоник. А када га прикључим од тескобе син и ја не можемо да се крећемо по стану", каже Марија.

У Управи за урбанизам и комуналне послове су добро упознати са проблемом ове породице. Од 114 станова у власништву града Лесковца 32 су бесправно усељена. Исељења су почела па ће, како кажу, и проблем Хаџи-Танчића бити решен.

Жикица Стојановић начелник Управе за урбанизам и комуналне послове каже да ће до средине децембра бити исељена још три стана.

"Ми морамо под хитно да решимо проблем шест породица. Морамо да им обезбедимо простор за нормално функционисање и живљење", додаје он.

Захтев за доделу стана је поднет, обећање је дато тако да Марији и њеним синовима, који живе од социјалне помоћи и туђе неге, остаје нада да ће можда Нову годину дочекати у новом, пространијем дому.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара