Читај ми!

Десет корака за здраву трудноћу

У Србији се сваке године роди хиљаду петстотина беба мање него претходне. У циљу повећања наталитета и едукације трудница покренута је кампања "Кораци за здраву трудноћу", која ће обићи десет градова Србије, а прво предавање одржано је у Петровцу на Млави.

Са просечном старошћу становника од 44 године, Браничевски округ је међу четири најстарије области у Србији. Деца се све мање рађају, а млади све више одлазе у иностранство. Такав је случај и са општином Петровац на Млави.

"Пре шест-седам година у први разред се у појединим школама уписивало по тридесет, педесет или сто ђака, а данас се у те школе уписује по три или четири ђака из једне генерације", каже председник Скупштине општине Петровац на Млави Душко Нединић.

Таква демографска слика један је од разлога што је из Петровца на Млави кренула кампања "Кораци за здраву трудноћу". Циљ овог пројекта је да се подигне општи ниво свести о трудноћи, јер су и предрасуде један од узрока пада наталитета.

"Већина трудница је подлегла неким дезинформацијама, да рецимо у трудноћи не треба фарбати косу, не ваља се кретати ,мора се јести за двоје, дупло већа количина хране. Такве предрасуде су још увек присутне", каже директорка пројекта "Кораци за здраву трудноћу" др Мима Фазлагић.

"Ако је мајка у трудноћи здрава и ако се трудноћа води како треба, онда је велика могућност да и дете у свом каснијем животу буде здрав човек", каже др Мирослава Гојнић Дугалић, ГАК "Вишеградска" КЦС.

Будућим петровачким мамама пружена је јединствена прилика да добију савете од стручњака гинеколога, физијатара, нутрициониста. Од тога како се хранити у трудноћи до припрема за порођај.

У наредних шест месеци караван "Кораци за здраву трудноћу" посетиће још девет градова Србије. Пројекат реализују Фондација "Драгица Николић", Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије и највећа европска банка за чување матичних ћелија "Крио сејв" уз подршку Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и локалних Домова здравља.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара