Библиотека на дар

Библиотека ОШ "Станимир Вељковић Зеле" у Бојнику, која постоји тек једну деценију, богатија је за хиљаду наслова. Књиге су поклон Интернационалног, пословног, едукативног и културног центра из Београда, који је покренуо акцију "Библиотека на дар" за најнеразвијеније општине у Србији.

Већина од 793 ђака Основне школе "Станимир Вељковић Зеле" у Бојнику радо и често долазе овде.

Уче из старих уџбеника, а ретко ко може себи да приушти неко књижевно дело. Књижаре нема па је зато малим, верним читаоцима, школска библиотека омиљено место.

"Већином има књига које нам требају. Доста су старе, али послуже", каже Наталија Ранђеловић, ученица седмог разреда.

"Волим да читам бајке, збирке песама, басне и лектиру", каже Никола Здравковић, ученик петог разреда.

И њихова наставница српског језика Јелена Момчиловић најсрећнија је, каже, када их затекне у библиотеци.

"То је највећи поклон за мене, јер знам да сам ја као наставник успела да их заинтересујем и да они остваре успе,х а то је да обогате своје знање", додаје она.

У библиотеци бојничке основне школе има око 12 хиљада књига. На полицама је, углавном, лектира.

"Ми смо финансијски слаби као општина и као школа. Дуго нисмо имали набавку књига, последњи пут, можда, пре десет година", каже Станимир Величковић, библиотекар.

Хиљаду нових наслова - лектире, романи, белетристика, историја, дела домаће и светске књижевности, поклон  су ИПЕК центра из Београда.

Директор ОШ "Станимир Вељковић Зеле" Ратко Илић каже да ће ово омогућити наставницима и ученицима да лакше савладају наставне планове и програме, а деци да обогате свој речник.

Библиотека на дар је акција коју је недавно покренуо београдски Ипек центар, са циљем да се сакупи што више књига, које ће се донирати најсиромашнијим општинама у Србији.

"Они који не могу да се снађу, а где постоји огроман потенцијал то су управо сиромашне општине. Само на југу Србије има их преко 40 и наш примарни циљ је да покријемо те општине", каже председник УО Ипек центра у Београду доктор Милан Димитријевић.

Библиотеку на дар ускоро ће добити и суседна општина Лебане.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије