Читај ми!

Мит о доброти или истина о Јозефу Шулцу

Књига "У потрази за јунаком" Михаела Мартенса, госта овогодишњег сајма књига у Београду, доводи у питање причу о Јозефу Шулцу који је 20. јула 1941. одбио да стреља партизане у Смедеревској Паланци. Ипак, аутор не тврди да се сличног догађаја, на којем је мит о племенитом војнику изграђен, није било. Шта се заправо догодило на месту прве масовне егзекуције у окупираној Србији?

Немачки војник који је одбио да стреља српске партизане 1941. године у Смедеревској Паланци поново је у жижи интересовања. Да ли је Јозеф Шулц заиста то учинио или је добро дело измишљено како би се лакше поднео ужасан чин истраживао је Добрица Поповић.

Шулц је иступио из стрељачког вода. Одузето му је оружје и обележја војске. Стрељан је заједно са 16 заробљених партизана.

Директор Историјског архива Александар Николић каже да према свим информацијама које су до сада успели да прикупе то се стварно догодило.

Живан Николић, капетан бојног брода, тада петнестогодишњи скојевац, учествовао је 1945. године у ексхумацији посмртних остатака стрељаних.

Немачки новинар Михаел Мартенс, аутор књиге "У потрази за јунаком" покушао је да расветли танку линију између истине и мита о делу војника који је желео, како сам каже, само да преживи рат.

Михаел Мартенс каже да се после рата у Југославији родила легенда о неком добром војнику, али се тада није знало да је реч о Шулцу и да данас то, у политичком смислу, много значи српском и немачком народу. 

Ана Милошевић историчарка уметности каже да постоји сећање на немачког војника који је стрељан и да није постојао разлог да тако нешто буде измишљено.

Сећања постоје. Било је и сведока догађаја, и оних који су та сведочења бележили, а време које је пролазило само је обликовало стварност.

Драгољуб Јанојлић, новинар каже да му је Андра Вулићевић, власник Трикотаже у Смедеревској Паланци, испричао да је познавао Јозефа Шулца.

Паланчани су подигли споменик стрељанима. Брат Јозефа Шулца долазио је неколико пута у Смедеревску Паланку, а немачки амбасадор Вилфрид Грубер се 1997. године поклонио сенима српких цивила и немачког војника.

Зоран Хамовић, издавач књиге Михаела Мартенса, каже да смо годинама живели у једној врсти пожељне слике.

"Да би дошли до истине морамо да задржимо међусобан однос према добру", додаје он. 

Понесена поступком немачког војника песникиња Мирослава Мина Ковачевић из Горњег Милановца, која је подигла споменик Јозефу Шулцу, каже да је тај чин реликт античког витештва.

Две улице, у Смедереву и Смедеревској Паланци носе име човека који је стао на страну српског народа: Јозеф Шулц.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије