Читај ми!

Панчево добило електрична возила

Панчево је добило електричне аутомобиле и станицу за пуњење тих возила, која се напаја соларном енергијом. То ће годишње уштедети 5.000 киловат-часова електричне енергије. Ова италијанска донација, вредна је 220 хиљада евра.

Панчево, које је познато по дугогодишњем проблему аерозагађења, први је град у Србији који ће користити енергију ветра и сунца у саобраћају.

Она ће се користити за напајање три електрична аутомобила и четири електрична бицикла, који су поклон италијанске Владе и резултат сарадње са провинцијом Равена. Крајњи циљ је смањење емисије издувних гасова и чистији ваздух.

"Станица за пуњње електричних возила штедеће 250 грама горива сваки сат, а годишње ће бити 1,34 тоне мање угљендиоксида у атмосфери", каже Олга Шиповац из Секретаријата за заштиту животне средине.

"Ова еколошки чиста енергија веома је значајна за град Панчево, који има проблем са аерозагађењем. Надамо се да ћемо неким подстицајима анимирати грађане да купују електричне аутомобиле, али и да ћемо подстаћи и друге општине да овако нешто направе", рекао је градоначелник Панчева Павле Раданов.

Електрична возила ће бити коришћена за рад инспекције за заштиту животне средине и обилазак мерних места система за мониторинг. Пројекат је значајан због коришћења алтернативних извора енергије, који су неисцрпни, и штеде гориво, чије резерве у природи полако нестају.

"Ово су инсталације високе технологије, нешто што постоји у Италији у провинцијама Емилија Ромања и Равена. У Равени се обновљиви извори енергије свакодневно користе. Овим пројектом желимо да покажемо да и у Панчеву то може да постане реалност", каже Ђузепе Манцо, амбасадор Републике Италије.

Прилику да се први провозају у електричном аутомобилу имали су градоначелник Панчева и амбасадор Италије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије