Читај ми!

У ликовној уметности пронашле хоби

Да живот може бити динамичан и садржајан и после одласка у пензију, доказују и чланице удружења "Круг 10" из Шапца. Њих је пре пет година спојила љубав према сликарству.

Пре пет година чланице удружења "Круг 10" из Шапца, спојила је љубав према сликарству. Од петка до суботе, у заједничком атељеу-галерији своја осећања преносе на платно, друже се, планирају и организују изложбе.

Већина њих је у пензији, а љубав према уметности негују годинама. Чланице су и удружења ликовних стваралаца Шапца.

Сан из детињства, Светлана Бурсаћ, остварила је тек када је отишла у пензију. И радост и тугу, преноси на платно пред којим, како каже, може да седи сатима.

"Први пут радим нешто што стварно волим, јер, цео живот сам радила нешто што сам морала. Помогло ми је да преболим тешку болест", каже Светлана.

Љубав према сликарству спојила је некадашње наставнике и професоре, технологе, економисте. У заједнички атеље, иду као на посао, од понедељка до суботе, тачно на време.

"Једно дружење које је изузетно, јер се сваки дан у 11 сати састајемо у нашој галерији, консултујемо се за наше изложбе, једна другу саветујемо", додаје Светлана Жегарац.

Иако су увек волеле уметност, неке од чланица Удружења "Круг 10" први час сликарства имале су у шестој или седмој деценији. Рад у атељеу је за њих, нешто више од љубави, јер се, иза њега, крије много тога.

"Крије се однос према себи самима, према свету који нас окружује, јер сам избор боја, тема, палета, све то говори о вама", каже Љиљана Ђапић.

Свака од чланица Удружења "Круг 10" у техници коју је изабрала, од уља на платну, колажа до енкаустике, пронашла је и неко лековито својство.

"Радити оно што волиш, то је нешто најлепше. Волим сликање уживам у томе, опушта ме", каже Анђелија Веселиновић.

Серију слика, ове Шапчанке, посветиле су и свом граду, од којег последње две године на основу конкурса, добијају и новчана средства за рад. Све њихове активности забележене су и на фотографијама.

"Пошто радим сеоски туризам кроз моје фотографије, промовишем и сеоски туризам и лепоту живљења на селу", каже Милојка Ковачевић.

Шабачке сликарке сваке године имају три колективне и три самосталне изложбе, а после радног дана у галерији и обавезно дружење.

rts.sabac@rts.rs
+381 18 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара