Читај ми!

Државно првенство у пружању прве помоћи

Са недавно одржаног државног првенства у пружању прве помоћи које је ове године одржано на тему повреда на раду, екипа ужичког Црвеног крста, вратила се са три пехара, два златна и једним сребрним.

Победнички тим, 15 волонтера и троје инструктора, овакав, за ужички Црвени крст историјски  успех, постигао је у конкуренцији  43 екипе, омладине, подмладка и реалистичког приказа из 17 општина Србије.

До успеха су ове екипе, али и више од 200 волонтера који у оквиру клуба младих активно раде већ осам година, превалиле дуг пут.

"Ми смо се дуго припремали за то такмичење, отприлике од осам до десет месеци и отишли смо са циљем да узмемо неко од три места и узели смо то прво место", каже Маша Чорбић, вођа екипе подмладка.

"Ово је већ трећа година да сам волонтер. Видео сам да је то једна велика породица да се ту сви слажу, доста се акција организује и онда сам одлучио да наставим", каже Лазар Челикочпић, волонтер Црвеног крста.

Уз готово свакодневна дружења и савладавања најосновнијих техника спасавања, која подстичу  тимски дух, најбитнијии сегменати њиховог рада су едукација и превентивно деловање у средњим и основним школама, пружање помоћи социјално угроженим категоријама као и промоција хуманих вредности и ширење знања о Црвеном крсту.

"Моји мотиви што сам почела активно да долазим у Црвени крст су да постанем бољи човек пре свега и да помажем људима у несрећама и када им је то потребно", каже Сифија Рајић, члан екипе подмладка.

Овај, али и сви досадашњи успеси ужичких волонтера, како кажу, остварени су уз подршку  локалних институција, Центра за социјални рад, Дома здравља, МУП-а и ватрогасне службе, али и  њихових инструктора.

"Инструктор се постаје годинама искуства, рада, такмичења кроз које сам прошао и наравно мотивом. Жељом рада са децом да им пренесем знање, да науче како екипа функционише када изађе на полигон и како да раде", каже Данило Старчевић, инструктор Црвеног крста у Ужицу.

До децембра и нове тренинг сезоне, ужички волонтери направиће паузу, а онда је пред њима нови задатак - одбрана две и освајање треће титуле која би им донела пласман за европско такмичење у пружању прве помоћи.

rts.uzice@rts.rs
+381 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара