Читај ми!

Парница дуга четири деценије

Предраг Пејовић из Чачка и даље се суди због шуме коју је, тврди, пре 40 година на плацу његовог оца исекао стриц. Дужина судског спора попут овог не може да се предвиди, јер рођаци стално износе нове оптужбе.

Дугогодишње парнице којима се не назире епилог, све су чешће. Пред ивањичким судом још није решена парница дуга скоро пола века.

Предраг Пејовић из Чачка и даље се суди због шуме коју је, тврди, пре 40 година на плацу његовог оца исекао стриц. После неколико година од тада, суд је, каже, одлучио у корист Предраговог оца, али је покојни стриц успео да обори пресуду.

"Нема ни пара да се плати, ни да се врати грађа. Наставља се спор. Најважније је да се реши, да се мени врати, пошто је отац приликом деобе парцелу дао мени", каже Предраг.

Судија у пензији Милисав Чолић каже да дужина судског спора попут овог не може да се предвиди. Рођаци стално износе нове оптужбе, а судови су спори.

"Оптрећеност судија са великим броје предмета у раду, честа промена судијског кадра утиче да ти предмети, на неки начин, постају тешки и склањају се у страну", рекао је Чолић.

Тек после Другог светског рата породичне несугласице и сукоби око међе, поделе имовине и земље почели су да се решавају на суду. До тада су ретко чланови најближе породице, браћа и сестре тужили једни друге.

Сукоби су се решавали у кући, односно у оквру задруге.

"Када су се задруге делиле, када су постојале инокосне породице деоба је била онако као је старешина одлучио, односно како је отац поделио имовину синовима када је дошло до распадања задруге", каже етнолог Снежана Ашанин.

Шездесетих година прошлог века почеле су прве дуге породичне парнице. Наша телевизија тих година емитовала је веома гледану серију "Парничари". Предраг каже да се сећа тог времена, али да није претпостављао да ће и он у ходнику суда годинама чекати правду.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије