Читај ми!

Прича о Риговом млину

На излазу из Руме према Сремској Митровици налази се зграда Риговог млина. Иако, због своје дотрајалости, углавном није привлачна пролазницима, мало ко зна да овај објекат изграђен почетком двадесетог века сведочи о индустријализацији Руме.

Прича о Риговом млину, имању које данас не изгледа репрезентативно, почела је крајем 19. и почетком 20. века у Руми, када је и почела индустријализација овог краја.

То је други парни млин у окружењу, а данас ту живи око 22 породице, које да би средиле објекат, морају поштовати услове Завода за заштиту споменика културе.

Браћа Јохан и Антун Риг су 1912. године, на месту некадашње воденице на каналу Кудош, изградили млин, који је брзо постао највећи индустријски погон у окружењу. То постаје у оно време модеран млин на пару, место где се чак формирао и први раднички покрет.

Ђорђе Бошковић, историчар каже да је у периоду између Два светска рата ту радило 19 лица и два чиновника, а да се одатле роба извозила и у Немачку. Ти историјски подаци мало су познати станарима који живе у две старе зграде и неколико околних кућа.

Да објекат ипак представља неко историјско наслеђе постало им је јасно када су чули да не смеју да дирају спољашњост зграда. То потврђује и Ратка Шакотић, која овде живи 40 година у уређеном стану, чија унутрашњост одступа од лошег спољашњег изгледа зграде. Овај објекат ужива претходну заштиту, што значи да је евидентиран у Заводу за заштиту споменика културе.

Својом архитектуром сведочи о такозваној индустријској техничкој култури са почетка двадесетог века. Ако би се станари и договорили да уложе у фасаду, то би морало да се изведе само под условима Завода.

Директор Завода за заштиту споменика Културе Сремска Митровица Љубиша Шулаја каже да је објекат интересантан са становишта очувања индустријске архитектуре па се стога и такви услови морају поштовати, уколико би неко желео да реновира те зграде.

Данас у две главне зграде и неколико помоћних објеката живи око 22 породице. Много је оних које су у тешком социјалном стању, али и оних које то нису.

Иако није обнављана скоро цео век, сведочи о квалитетној градњи, јер и данас се у ходницима могу видети оригинални паркети и степениште.

stv.vesti@rts.rs
+381 22 432 100

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара