Читај ми!

Каменолом који је поделио Клиновац

Мештане Клиновца код Бујановца поделио је каменолом. Док једни протестују, јер сматрају да ће радови у "Клиновачкој реци" угрозити животну средину, други подржавају каменолом, јер запошљава локално становништво.

У селу Клиновац код Бујановца један каменолом поделио је мештане - једни се противе радовима, док други подржавају, јер ту имају посао.

Пољопривреда је за већину мештана Клиновца једини извор прихода. Сматрају да ће прашина која настаје експлоатацијом камена угрозити воду, земљу, воће и поврће.

"Ко ће сутра да купи од клиновчана млеко, паприку или шљиву кад је она покривена прашином?", пита се председник месне заједнице Властимир Мишић.

Мештани су покренули судски поступак, издејствовали прекид рада каменолома до окончања спора.

"Желимо да се легално и легитимно, на прави начин разјаснимо са фирмом, да не дозволимо да нам се загади ваздух", прича Стојан Стевановић.

У каменолому тврде да имају сву неопходну документацију, сагласност надлежних Министарстава, за рударство и заштиту животне средине.

Заменик директора фирме "Пет Де" Далибор Угарчић каже да је од истражних радова, разноразних студија, од 2006. године на овамо комплетна документација завршена.

Мештани су продали земљиште каменолому Клиновачка река "Пет Де", а општина је део издала под закуп. За дозволе бујановачка општина није надлежна.

"Код мене постоји петиција 52 мештана Клиновца, 34 мештана Кршевице и девет Јабланице који желе да каменолом ради и да се они запосле", каже заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић.

"И ми желимо да кажемо што имамо, ми желимо да радимо, а они што неће, то је њихов проблем", каже један од потписника петиције Зоран Анђелковић.

Окончање судског спора чекају и мештани који протестују и они који петицијом дају подршку. У каменолому су привремено одложени радови, а запослено је петнаесторо мештана Клиновца и околних села.

До сада су уложили 20 милиона динара.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара