Државно првенство у прецизном летењу

На "Утвином" аеродрому у Панчеву одржано је 5. Државно првенство у прецизном слетању змајева и ултралаких авиона. Учествовало је укупно 25 летелица.

Поводом 90 година од првог међунардоног ноћног лета на релацији Панчево-Букурешт чланови Аеро клуба „Утва" организовали су такмичење у прецизном летењу како би анимирали што више младих заљубљеника у авионе који треба да чувају традицију ваздухопловства.

Драгољуб Матејчић, члан Аеро клуба "Утва" каже да жали за старим временима.

"На жалост пали смо на ниске гране. Имамо пример наше фабрике "Утва-авиони" која скоро да не ради, а некада је била понос и дика. Авиони су се у Панчеву правили још пре Другог светског рата, овде се летело још 1911. године, а сад немамо ништа", каже Матејчић.

Да би се обезбедио безбедан ноћни лет од Панчева до Букурешта који је трајао око четири сата, на сваких 20 километара постављени су фарови као земаљски оријентири.

Синиша Шијачић, председник АК "Утва" каже да се диви пилотима који су тад летели.

"Тај ноћни лет био је веома сложен подухват. Одржан је овде са најстаријег аеродрома и заслужује дивљење с обзиром у каквим условима се радило. Пилотима у част ми већ пет година организујемо ово такмичење у прецизном летењу", каже Шијачић.

У Панчеву је још 1922. године направљен аеродром за потребе слетања француских пилота. Дуж писте постављена су светла и два јака покретна рефлектора која су из различитих углова освтељавали ово место које је сада обележено Спомен плочом, коју је открио Павле Раданов, градоначелник Панчева.

"Желим да се захвалим Аеро клубу "Утва" који је на овај начин обележио овај значајан датум у историји Панчева. Ми то морамо да чувамо од заборава и обећавам да ће град финансијски помоћи овај клуб, јер авиони нису играчке", каже Раданов.

На такмичењу у прецизном слетању без мотора учествовало је и 18 змајева. Један од пилота змајева је и Драган Ћирић, члан АК "Утва" Панчево.

"Летење змајем треба доживети. То је несвакидашњи осећај. Остварујемо релативно мале висине, али најближи смо слободном лету. Панорама и перспектива коју видимо из змаја једноставно су чаробни", каже Ћирић.

Бавити се ваздухопловством је скуп спорт и само најхрабрији могу да лете, али, како кажу, они имају ретко задовољство да све посматрају са висине.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара