Читај ми!

Непогрешиви математичар

Шапчанин Горан Гогић пре скоро три деценије уписао је Природно-математички факултет са само 16 година, а са 19 је дипломирао. Данас овај математичар каже да би опет кренуо истим путем, јер се знање увек исплати.

Осамдесетих година прошлог века, није било задатка на такмичењима у бившој Југославији, које Горан Гогић, којег су сматрали математичким генијем, није могао да реши. Данас каже да му је математика донела много признања и што је најважније, помогла му је да боље упозна себе.

"Математика је у скоро свакој области живота, каже Горан. "Добијеш неки специфичан начин размишљања, математичари имају већу дозу објективности, можемо да израчунамо сваку ситуацију у животу, у политици, у било чему што се дешава", објашњава Горан.

Са савезних такмичења Горан се у Шабац четири пута враћао као најбољи. Природно-математички факултет је уписао са 16 година. Да би га завршио за три године, учио је и вежбао и по 16 сати дневно.

Када су његови другови постајали бруцоши, он је већ у рукама имао факултетску диплому. Са непуних 20био је асистент својим вршњацима, али и старијима од себе.

"Одрицао се свог детињства у корист математике, да би што више научио и постигао што боље резултате", каже Горанов отац Слободан и додаје да су га у подржавали у свему што је радио.

Као стипендиста Универзитета у Сан Дијегу, Горан је у Америку отишао са 22 године где је и докторирао. Наставнике из Шапца који су га учили и подржавали, никада није заборавио.

"Ја нисам за 40 година рада наишао на ученика који је био толико амбициозан, вредан и радан као што је био Горан. Задатка није било, а да га није могао решити. Када је успео да реши све задатке са Руске математичке Олимпијаде онда је све јасно шта је могао да уради", каже Милан Мишковић, наставник у пензији.

У једној од најпознатијих научних установа за генетска истраживања ''Селери'' Горан Гогић је био ангажован у тиму који се бави откривањем везе између гена и тешких болести. Један је од четири научника који су израдили софтвер генетских картица које би у будућности требало да поседује сваки човек, а чија би улога била у томе да укажу на факторе ризика оболевања.

Тадашњи председник САД Бил Клинтон нацији је представио прототип ових картица.

Горан данас може да бира и послове и континенте. Живи у Лос Анђелесу, а тренутно из Шапца ради за фирму из Торонта.

"На човеку је да одлучи на који ће начин труд, рад и знање да претвори у срећу. Ако се трудиш у животу и радиш и доносиш паметне одлуке како да употребиш свој рад и знање, дефинитивно ће на крају све то да се исплати. Сигуран сам да сам себи обезбедио много лакши живот самим тим што сам радио оно што сам волео. Знање се увек исплати, сада могу да бирам где ћу да радим и за кога ћу да радим, могу да се налазим на једном континенту, а да радим на другом", каже Гогић.

Успеси и признања Горана Гогића нису променили. Дипломе и медаље красе породични стан у Шапцу. Када крене на пут, у кофер спакује само знање и лепе успомене.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи