Читај ми!

Пољопривредници неће бесплатан пут у ЕУ

Предузетник из Србије Миладин Солујић, који иначе живи у Француској, желео да финансира посету групе сељака фирмама и пољопривредним газдинствима у земљама Европске Уније. Међутим, заинтересованих није било.

Миладин Солујић (63) из таковског села Бершићи, покушао је да о свом трошку организје седмодневно путовање за већу групу пољопривредника у земље Европске уније, али није било заинтересованих.

Солујић, иначе, живи у Француској и има сопствену фирму у Денкерку на Ла Манашу. Желео је да таковским сељацима, међу којима је одрастао, покаже како свет ради, а истовремено и организује пољопривредну производњу и од тога зарађује. Међутим, нико од пољопривредника није могао да одсуствује најмање недељу дана.

Он је за агенцију Бета рекао да је разочаран непредузетничким понашањем пољопривредника. Рекао је да они имају средства и желе да развију извозни бизнис хране, али не желе да се определе за одређену делатност, оценивши да због праксе "од свега помало" остаје и мала зарада.

"Желео сам да финансирам посете фирмама и пољопривредним газдинствима у неколико земаља и сви су изразили жељу. Међутим, када је требало да се пријаве сви су рекли да је много седам дана и да имају посла на уситњеним имањима, а са тиме се не иде у ЕУ", рекао је Солујић.

Овај предузетник је истакао да се у том крају производи храна изванредног квалитета, али у малим количинама и на расцепканим имањима, што не доноси доходак и страни купац неће ни да разговара о таквој сарадњи.

Солујић сматра да је неопходно променити навику код сељака у брдско-планинском крају. Истакао је да "сваштарење" омогућава само преживаљавање, и да треба да се користи оно што је природа подарила са опредељењем на специјализовану производњу која доноси паре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије