Читај ми!

Повратници вратили живот у село

На тридесетак километара од Краљева, Крагујевца и Врњачке Бање, у срцу Гледићких планина налази се село Гледић, једно од највећих у краљевачкој општини. Педесетих и шездесетих година прошлог века село је имало 1.200 становника, а данас око 300. Вредни мештани, уз помоћ повратника, решили су да селу врате део некадашњег сјаја и економске моћи.

Да ли је Гледић добио име по Гледићким планинама или планине по том селу за Гледичанце је, кажу, најмање важно. Преосталима у селу и најупорнијим је лепо ту где јесу, у окружењу прелепих планинских предела.

"Живот у Гледићу никада није био лак, нарочито у време дугих и хладних зима, али ни у сезони пољопривредних радова, јер посла је доста, а способних руку мало", каже Ненад Тијанић, један од ретких млађих људи у селу који, иако запослен у краљевачком "Аутотранспорту" стиже да обради породично имање на селу где и живи.

Мештани се понајвише баве сточарством, производњом кукуруза и пшенице, сечом и прерадом дрвета и воћарством, нарочито производњом шљива од којих праве чувену ракију "Здравицу" у чију се част и славу сваке године 21.септембра одржава чувена Гледићка ракијада.

Сеоски туризам је једна од великих развојних могућности не само Гледића него и читавог краја. Очувана природа, чисти планински извори и Гледићка река, чист ваздух и здрава храна, уз несвакидашње гостопримство мештана је нешто што треба искористити.

Све већа пажња се поклања уређењу сеоских домаћинстава, повратници у село уносе нови дух, идеје и вољу да село опстане.

Бата Милутиновић, наследник некада најпознатије кафеџинке у целом Срезy жичком и Шумадији, легендарне крчмарице Наде је решио да обнови кафану у којој се служе традиционална српска јела.

Некада је Гледић био познат и као село са највећим бројем хармоникаша. Врсних мајстора у целој Шумадији. И данас, после напорног рада, у предаху од августовских врелина, браћа Милутин и Живадин Тијанић и у осмој деценији дохвате своје старе добре дугметаре да, како кажу, себи разгале душу, а село оживе.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије