Читај ми!

Руси спас за краљевачке воћаре

Уместо у кацама, као ранијих година, највеће количине шљива, крушака, јабука, нектарина и бресака из краљевачког краја наћи ће се на руском тржишту. Дневно се за руско тржиште откупи више од 30 тона воћа.

Ни најстарији воћари у краљевачком крају не памте да је воће боље родило него ове године, и то све врсте. Шљиве, почев од чачанских сорти лепотица, родна и најбоља до стерлеја, крушке, јабуке, нектарине и брескве, извозе се у Русију преко Компаније "Балканфрукт", која пуних десет година успешно сарађује са краљевачким воћарима.

И ове године интересовање за откуп је изузетно велико и дневно се за руско тржиште откупи више од 30 тона воћа.

У воћњацима Радослава Пејовића, угледног воћара из Ласца код Краљева, ових дана посла је напретек. Родило је, како каже лазачки домаћин, свако стабло, па је у берби шљива, јабука и крушака ангажована цела породица. Помажу и најмлађи укућани Жељко и Данијела, а често и суседи и сезонски радници.

Ова година је била добра за воће, за разлику од прошле кад је суша преполовила приносе, каже Пејовић, који је задовољан и ценом:

"Задовољни смо родом и квалитетом јабука, али и ценом коју су нам дали Руси. У мом калемару доминира сорта јабуке прим руж, која се показала одличном за ово поднебље. Највеће количине отићи ће за Русију."

И Љубо Стефановић из Буковице, који се воћарством бави готово пола века, презадовољан је сарадњом са руским откупљивачима. Без њих воћари из тог краја тешко би опстали, јер је краљевачка пијаца премала за озбиљан пласман, а производња ракије и од најквалитетнијих шљива економски је неисплатива.

Долазак руске компаније "Балканфрукт" у краљевачки крај пре десетак година био је спас, како кажу, за воћаре из Буковице, Пекчанице, Врдила, Роћевића, Дедеваца и околних села, а од ове године и за произвођаче из Чачка и Ивањице.

"Цена јабука прве класе је 50 динара, шљива од 35 до 40 динара, зависно од сорте и квалитета", наводи Драган Чоловић из Дедеваца. "Уходали смо се у посао, знамо какав квалитет може да прође и задовољни смо - и ми и руски купци."

Елена Модрика, представница "Балканфрукта", компаније која се бави извозом воћа из Србије за Русију, има само речи хвале за воћаре из краљевачког краја.

Сарадња је из године у годину све боља, квалитет воћа такође, а посебно је, каже Елена Модрика, радује то што је да је добра сарадња подстакла пољопривреднике да улажу у нове засаде, и то не само у краљевачком крају него и на подручју суседних општина.

Председник Регионалног задружног савеза Краљево Александар Негојевић такође сматра да је долазак руског купца пун погодак за наше произвођаче и да квалитет, али и много веће количине, могу проширити ту сарадњу.

Удруживање произвођача, сматра Негојевић, решило би део проблема, и у том послу Задружни савез пружиће им сву потребну помоћ.

Обезбеђен пласман допринео је томе да се све већи број домаћинстава посвети воћарству и прошири засаде воћа. Процена је да је у селима подно Јастребара, у последњих пет година, разним воћем засађено више од 200 хектара.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 233 465

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара