Баријере су у нама

Иако је у Нишу уклоњен велики број архитектонских баријера на улицама, места на паркингу резервисана за особе с инвалидитетом често су заузета, а непрописно паркирана возила отежавају или онемогућавају кретање инвалидским колицима.

Иако је у Нишу доста урађено на отклањању архитектонских баријера на улицама, особе са инвалидитетом и даље имају проблема управо када се нађу на тим истим улицама.

Проблеми настају и када паркирају своја возила, јер су места предвиђена за њих често  заузета, али и када инвалидским колицима морају да прођу поред непрописно паркираних возила.

До свог удружења у центру града Јасмина Бараћ Перовић, члан Удружење студената са хендикепом, долази аутомобилом, али места често нема па је принуђена да паркира на тротоару. Због тога је више пута кажњавана, а паук јој је односио аутомобил.

Исти проблем имају и њени познаници, каже Јасмина: "Очекујемо разумевање, очекујемо поштовање људских права, очекујемо неку сензибилисаност, бар да буду мало едуковани."

У нишкој полицији кажу да је закон исти за све, а у Паркинг сервису толеришу паркирање поред заузетих места резервисаних за особе са инвалидитетом.

Контролори не издају дневне карте таквим возилима, а и уколико се оне издају, рекламације се уважавају", објаснио је Игор Војиновић, из ЈКП Паркинг сервис Ниш. "Значи, та дневна карта може да се поништи."

Тренутно у граду има 66 места за паркирање намењених особама са инвалидитетом, али се на њима паркирају и они којима то није дозвољено. Честе су и злоупотребе - користе их они који имају налепнице, а нису особе са инвалидитетом.

Јордан Ивановић, из Управе за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту, сматра да би се временским ограничењем на три сата створила могућност да већи број корисника у току дана може да користи обележена места за паркирање.

Љубинко Величковић је у инвалидским колицима више од тридесет година, и аутомобили на тротоару представљају му све већи проблем:

"Често сам присиљен да због паркираног аутомобила морам да пређем директно на улицу и, уколико је ивичњак превисок, то може да буде, без претеривања, опасно по живот."

Непрописно паркирана возила уклањају се по налогу саобраћајне полиције.

"Таква возила треба пријавити или саобраћајној полицији или Паркинг сервису", наглашава  Игор Војиновић, "ми ћемо проследити тај захтев даље и, уколико не буду померена у међувремену, биће уклоњена паук возилом."

Прописи и казне постоје, али би много једноставније било са мало савести и добре воље - тако би и онима којима је кретање већ отежано било лакше када изађу на улицу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара