Читај ми!

Када по када - бања

Забачена и без икаквих услова за бањање, Сиричанска бања код Краљева пуна је гостију. Због недовољно места у базенима, многи су од куће донели и расходоване каде које напуне лековитом водом. Овде нема ординација и лекара - терапију блатом дозирају сами.

Док се хотелијери и власници соба у туристичким центрима Србије боре за сваког госта, у Сирчанској бањи код Краљева не осећа се криза. Под ведрим је небом, забачена и без икаквих услова за бањање, али пуна гостију.

На маленом бањском палтоу високо у брдима, од јутра до мрака тиска се на стотине људи. Овде нема монденских манира, али ни лекара - терапију блатушом дозирају сами.

Због недовољно места у базенима, многи су од куће донели и расходоване каде које напуне лековитом водом и бањају се до миле воље.

Лековитост Сирчанских извора стручњаци никада нису потврдили, али Александар Смороцки који се са својих 75 година овде чак и зими бања маже се за сваки случај блатом од главе до пете.

"Намазаног блатом ни рођена мајка ме не би препознала, али се мажем због болова у костима", каже Смороцки.

Бањање на ливади међу забранима Котленика се не наплаћује, али кућни ред и природа морају да се поштују.

Сирчанску бању посећују углавном "дневни" гости, понајвише Краљевчани а онима који не воле да путују мештани за највише 200-300 динара нуде каду и смештај у својим кућама

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије