Читај ми!

Изложба графика Драгане Латиновић

У Галерији Народног музеја у Кикинди отворена је изложба графика и цртежа Драгане Латиновић, свестране уметнице која је графику студирала у Новом Саду, филм у Хамбургу код Вима Вендерса и Герда Рошера, Европске науке о медијима у Потсдаму.

Драгана Латиновић дипломирала је графику на Академији уметности у Новом Саду 2003. године. Студирала је филм на одсеку Визуелне комуникације на Академији лепих уметности у Хамбургу у класи професора и декана Герда Рошера и професора и редитеља Вима Вендерса.

Студирала је Европске науке о медијима на Универзитету у Потсдаму 2007. године. Редитељ је документарних и кратких експерименталних филмова који су награђивани на фестивалима широм Европе.

Као значајно искуство истиче и рад на неколико позоришних представа у домену
позоришне маске, костима и сценографије. Од 2008. године сарадник је Фестивала европског и независног филма Еуро-Ин-Филм у Новом Саду.

"Уметник је исцелитељ и спасилац, светионик и путоказ", рекла је Драгана Латиновић, отварајући изложбу у Кикинди."Његов је задатак да мотри и посматра, уочава и запажа, размишља и представља. Он не сме да посустане, не сме да поклекне, не сме да се
сломи."

Не спавај, не једи, не плачи, не кукај, воли, жуди, буди жив, стварај, стварај, стварај... - поручује Драгана, нагласивши да задатак уметника да буде увек јак и присутан није мит.

"И он је понекад човек, мек и суптилан, плачљив и суморан, и он дише исти ваздух као и сви други и гуши се у њему, бива гладан и жедан, уморан и тужан. У себи сакупља бол и претаче га у боје и облике, у нову животну снагу, оплемењену и чисту, дарујући је другима безусловно и без очекивања. И тако изнова и изнова, као универзум у покрету, његова се душа отвара и затвара и претаче олује и сломове у вечни мир..."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво