Читај ми!

Куда после приправничког стажа

Градска управа у Шапцу расписала је конкурс за запошљавање педесет приправника са средњом, вишом и високом стручном спремом, који ће у јавним предузећима обавити приправнички стаж.

Два дана по објављивању конкурса, у шабачком комуналном предузећу "Стари град" за шест приправничких места већ се пријавило више кандидата.

Стеван Васић, инжењер информатичке технологије, и Ивана Вилотић уверени су да једино тако имају шансу да нађу посао у струци, јер послодавци углавном траже неко радно искуство.

Да тај програм има оправдања потврђује податак да је за четири године посао у Шапцу
нашло око три стотине приправника, углавном са високом стручном спремом.

Иван Савковић, васпитач у Предшколској установи "Наше дете", тврди да је то најбоља стручна пракса:

"Чекао сам шест-седам година, и када сам одрадио приправнички стаж, 2011/2012. указало се место за васпитача у предшколској групи у Волујцу."

За запошљавање нових педесет приправника у струци ове године, град Шабац издваја 25 милиона динара.

"Оправдање овог програма је податку да, према евиденцији НСЗ на територији града Шапца од свих незапослених лица, 33% је оних који траже прво занимање", наводи Јасминка Ристивојевић, члан Градског већа у Шапцу.

Да је огласа за посао све мање а искуство обавезно, сагласни су и послодавци, па је помоћ неопходна. Потребно је, каже Драган Нинковић, директор ЈКП "Стари град", да знање које су стекли усаврше, уз помоћ ментора у предузећу, а то ће им олакшати проналажење посла.

Да не буде забуне, надлежни тврде да проширења списка запослених у Градској управи неће бити. Ово је, кажу само помоћ младима да буду конкурентнији на тржишту рада.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије