Читај ми!

Летњи успон на Миџор

Успон на Миџор трајао око три сата, а на највишу тачку на делу Старе планине који се пружа у Србији, на 2.169 метара надморске висине, изашло је 270 планинара. Летњи успон на Миџор организовало је књажевачко Планинарско друштво "Бабин зуб".

У овогодишње летње освајање Миџора упутило се близу 400 планинара из целе Србије.

После окупљања учесника и упознавања са планом акције, колона планинара, спортиста и љубитеља природе, предвођена искусним члановима књажевачког Планинарског друштва кренула је у освајање Миџора са Маркове ливаде у околини Бабиног зуба.

Осам километара дуга стаза која од Маркове ливаде, преко Жаркове чуке и Тупанара, води до Миџора, уденута је у пределе изузетно лепе и очуване природе и на њој до крајњег циља успона треба савладати висинску разлику од 600 метара.

Успон је трајао око три сата, а на највишу тачку на делу Старе планине који се пружа у Србији, на 2169 метара надморске висине, изашло је 270 планинара.

Идеални временски услови олакшали су савладавање успона и омогућили Старој планини да се покаже у свом најлепшем летњем издању.

Миџор је и овом приликом једнако фасцинирао и оне који су на Стару планину дошли први пут и оне који су га већ уписали у своје планинарске књижице.

За Веру Петровић, из зајечарског Планинарског клуба "Љуба Нешић" успон на Миџор је најлепше планинарско искуство које код нас може да се доживи, док Милош Стојановић из Планинарски клуба "Дубашница" из Злота код Бора каже да је Миџор права планинарска ваздушна бања.

Стара планина делом је и природна граница између Србије и Бугарске. Гранична линија пружа се дуж саме ивице планинског гребена у околини Миџора. Само на том месту могуће је једним стопалом бити у Србији а другим на свега пола метра широком парчету Бугарске, на самом рубу неколико стотина метара високе литице испод које се настављају падине Старе планине у тој суседној земљи.

Повратаком на Маркову ливаду, акција је званично завршена уз традиционални пасуљ за уморне и гладне учеснике и пригодну свечаност са доделама планинарских признања и захвалница.

Драган Беатовић, председник ПД "Бабин зуб" Књажевац, није крио задовољство успешним окончањем овогодишњег летњег успона на Миџор:

"Одзив учесника, планинарских друштава и пољединаца био је одличан. Радује ме и то што се све дешавало у време празника када је велики број људи из околних места искористио лепо време за долазак на планину и уживање у њеним природним лепотама."

Планинарски викенди су прави начин за промоцију природних вредности Старе планине, сматра Бобан Марковић, директор ТО Књажевац: 

"Старе планина је велики су туристички потенцијал ове земље и у последњих неколико година она се све више афирмише као туристички центар са богатом понудом атрактивних садржаја током целе године, а не само у зимској сезони."

За љубитеље природе којима је успон на Миџор био превише напоран, књажевачки планинари организовали су обиласке скијашких стаза зимског центра и шетње до Бабиног зуба и хотела на Јабучком равништу.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије