У славу трактора

У Банатском Новом Селу организована је манифестација посвећена најважнијој пољопривредној машини за сваког паора. На 1. Тракторијади било је занимљивих такмичења и поучних предавања.

Прва Тракторијада у Банатском Новом Селу код Панчева посвећена је, како кажу организатори из "новосељанских паора", најважнијој пољопривредној машини.

За такмичење у екипној вучи трактора требало је много снаге, напора, зноја и уздаха, па и навијања публике, да би се што брже кроз стазу провукао трактор тежак 3 тоне.

Домаћини из банатског новог села однели су пехар и прву награду.

"Моја екипа је поставила рекорд и урадила то за само 15 секунди", објашњава Жељко Вучета. "Били смо сложни, ми сви радимо паорске послове, помажемо један другом, ово смо само повукли и обавили како треба. И сами смо изненађени како је испало."

Више вештине него снаге требало је за надметање у полигонској вожњи трактора, нарочито у вожњи приколице у рикверц, што је такмичарима задавало највише муке.

"Сви учесници су у полигонској вожњи отприлике били једнако брзи и добри, али вожња приколице у рикверц је много тежа", каже победник из Банатског Новог Села Марко Рошу.
"Ја сам ту био најбољи, једноставно од малих ногу вежбам свакодневно вожњу трактора."

Иза такмичарских полигона посетиоци из целог Баата могли су да погледају продајну изложбу и половних и нових трактора и механизације. А сручњаци из Иститута Тмиш одржали су предавање о земљишту.

"Одржали смо тридесетак предавања у сарадњи са Институтом Тамиш, тако да наши паори редовно раде на едукацији", наглашава Сорин Ардељан, организатор из удружења Новосељански паори.

Иако је Тракторијада организована за промоцију и дружење, размишљало се и о проблемима у пољопривреди.

"Закон о субвенцијама, закон о пољопривредном земљишту, како ће пољопривредници ући у Европску унију и какве ће промене то донети, то су неки од најважнијих проблема", подсетио је Јан Хусарик, председник Банатске асоцијација пољопривредника.

Највећа атракција на манифестацији био је стари трактор из 1946. године, наоко само добро очуван музејски примерак. Међутим, уз мало муке и вештине, мајстори су успели да га покрену и поносно се провозају по терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара