Читај ми!

Међународни успех крагујевачке монодраме

Глумац крагујевачког Књажевско-српског театра Иван Видосaвљевић добио је награду публике на међународном позоришном фестивалу Глумац Европе у Македонији.

На 11. међународном позоришном фестивалу Глумац Европе, који је од 6. до 11. јула одржан на Преспанском језеру у Македонији, глумац крагујевачког Књажевско-српског театра Иван Видосављевић добио је награду публике.

На овој престижној регионалној и европској смотри Видосављевић је наступио са монодрамом „Дневник једног лудака" коју је по приповетци Н. В. Гогоља режирао његов колега Душан Станикић.

На овогодишњој позоришној смотри у Македонији, коју је 2003. године покренуо познати француски глумац Жак Лекеријер с циљем „брисања уметничких граница", наступили су глумци и ансамбли из Шведске, Словеније, Македоније, Бугарске, Грчке, Албаније и Турске, а Видосављевић је са својом монодрамом био једини представник Србије.

У жирију фестивала били су познати глумац Мето Јовановски (председник) и позоришни редитељи Сулејман Рушити и Мартин Кочовски.

Ласкаву титулу "Глумац Европе" на овогодишњем фестивалу у Преспи понео је бугарски глумац из Враца Анастас Поп Димитров, стари знанац крагујевачке публике из Јонесковог комада "Столице" (продукција Малог драмског театра из Битоља), са којим је пре две године наступио на 6. крагујевачком ЈоакимИнтерФесту.

За најбољу представу преспанског фестивала монодраме и малих и камерних сцена проглашена је грчка монодрама "Човек који је...", у извођењу глумице Крисе Јоанидоу, коју је режирао Павлос Данелатос.

Монодрама "Дневник једног лудака" крагујевачког глумца Ивана Видосављевића од своје премијере, крајем децембра 2006. године до сада, награђивана је на свим међународним фестивалима и интернационалним позоришним смотрама на којима се појавила.

Видосаљевић је за њено извођење две награде на фестивалу у румунском граду Бакауу - за најбољег глумца и награду „Штефан Јордаке", награду за најбољу мушку улогу на фестивалу НЕТЕ (Нове европске позоришне акције) у бугарском граду Враце, и награду за најбољег глумца на смотри „Албамоно" у албанском месту Корча. Сада је освојио и награду публике на Преспанском језеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара