Симпозијум скулптуре у теракоти

У Кикинди је у току 32. Тера, најпознатија европска колонија уметника који стварају у теракоти. Учесници симпозијума ствараће у јединственом атељеу - адаптираној радионици напуштене црепане, а граду домаћину оставиће, као и сваке године, по три скулптуре.

Вајар и сликар из Вршца Звонимир Сантрач први пут је учесник Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти "Тера". Он каже да је почаствован позивом, јер многи уметници позивницу чекају и по више година. Тренутно скицира маршалову униформу.

"Празна је, али подсећа на прошла времена и говори о делу наше историје, у смислу да су, сликовито речено, из овог његовог шињела произишле неке идеје које ми испраћамо више од двадесет година", каже Сантрач.

Терин велелепни атеље у напуштеној црепани за португалског скулптора Арлинда Ареза јединствен је и незабораван. Он каже да су му утисци импресивни и да је све око њега несвакидашње.

"Глина је најхуманији материјал, има отпорност и умеће трајања, и што је пресудно - глина има душу", каже Арез. "Због тога теракотна скулптура увек поседује интиму искрене исповести и топлини људскости."

Поред Сантрача и Ареза, учесници овогодишњег симпозијума су Тања Остојић, која живи у Немачкој, Ен Мерцедес из Лондона, и вајари из Србије Нада Денић и Милан Блануша.

Директор колоније мр Слободан Којић објашњава да уметници остављају Кикинди једну скулптуру великог формата, што значи да може да истрпи конкуренцију отвореног простора и две фигуре мањег формата.

"Имамо најновију и највећу пећ, која омогућава печење скулптуре висине до 2,5 метра, што нико не може да има у свом атељеу", подсећа Којић.

Већ по традицији, и овај вајарски скуп отворен је изложбом изабраних скулптура са претходног сазива. Учесници колоније радиће до краја јула, а најбољи радови биће изложени на отварању наредног, 33. симпозијума.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара