Читај ми!

Малинари ипак задовољни

На почетку бербе малина, произвођачи су били незадовољни ценом, чак су најављивали и протесте и блокаде. Берба малина у Ариљу, ипак, иде по плану, јер су хладњачари и малинари нашли заједнички интерес: цена је са почетних 135 дошла до 207 динара за килограм.

У ариљском крају, највећем српском малиногорју, берба малина завршава се за неколико дана. Сезона бербе протиче по плану, иако цена није 250 динара како су малинари на почетку тражили.

Прошлогодишња суша оставила је трагове у брдима, док су малињаци који су имали системе за наводњавање у много бољем стању па произвођачи очекују и више.

Срећко Пајић, произвођач из Богојевића код Ариља, сматра да би цена требало да буде већа, с обзиром на уложени труд, јер, како каже, ниjе лако подићи малињак.

Од почетних 135 динара, килограм малине стигао је до 207 динара, највише у последњих неколико година, што указује на то да су произвођачи и хладњачари бар делом нашли заједнички интерес.

"Имам утисак да је разум превладао, а и интерес", каже Милан Радојичић из Удружења произвођача "Српска малина". "Малине нема довољно и надам се да ће цена ићи још мало горе."

И овог лета, у ариљском крају привремени сезонски посао нашло је, како се процењује, око дсет хиљада људи, највише из прибојског и пријепољскг краја, Крагујевца, с југа Србије, из Републике Српске.

Може да се ради и заради, каже Рамиза Стриковић, која је дошла из Бродарева са ћерком и снахом.

Показатељ малинарске сезоне су и ноћни берачи туђих малина. По правилу у сезонама када су цене и потражња боље јављају се и крадљивци.

Од "треће смене берача" у делу села Богојевића мештани су се бранили заједничким ноћним стражама, али су ипак највише покрадени баш најбољи малињаци.

Према речима Деска Стојковића, крадљивци су оставили оно што нису на брзину могли да дохвате, по врху и унутра, а боље су обрали.

У ариљском крају има око 2.000 хектара малињака. Стручњаци процењују да су изданци за наредну годину углавном у добром стању. За крај бербе произвођачи најављују и светковину у част малине.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије