Читај ми!

Помор рибе у Рибарској реци

Крај Крушевца, у Рибарској реци помор рибе. Мештани кажу да се то редовно догађа једном годишње, а да се узрок не зна. Вода из реке се користи и за наводњавање, али и за напајање стоке.

У Рибарској реци крај Крушевца јутрос се догодио помор рибе, истрага је у току, а из Завода за јавно здравље, установе која врши узорковање воде, поручили су да ће резултати истраге бити познати сутра.

Велика количина рибе угинула је у доњем току реке, до ушћа у Јужну Мораву. Узводно су фарме и млекара, који су окарактерисани као потенцијални загађивачи.

Помор рибе приметили су јутрос око пола осам мештани села Ђунис који живе покрај Рибарске реке, рекао је Танјугу председник Савета месне заједнице Синиша Милић, истичући да су о овом догађају одмах обавештене надлежне инспекцијске службе.

"Мештани који живе одмах поред реке су први приметили помор који се овде дешава најмање једном годишње, а не знамо шта је узрок томе. Више пута је вода узоркована, али нас никада нису обавестили зашто долази до помора", рекао је Милић.

Он је навео да вода из Рибарске реке становницима Ђуниса служи и за наводњавање пољопривредних добара и напајање животиња, апелујући на надлежне органе да "једном стану на пут загађењу како би мештани могли мирно да живе".

Према његовим речима, у Рибарској реци углавном има такозване беле рибе, клена и кркуше.

Како је Танјугу рекао начелник Рибочуварске службе "Расина плус" Милан Милошевић, у Ђунис су на позив мештана дошли водопривредни инспектор, надлежна рибочуварска служба, општински еколошки инспектор и виши санитарни еколог Завода за јавно здравље.

"У току је увиђај после чега ћемо знати шта је узрок и који је интензитет помора", казао је Милошевић и објаснио да ће Завод за јавно здравље, након што узоркује воде пре и после улива у реку, имати податке о евентуалним супстанцама које су могле да проузрокују угинуће рибе.

У Заводу за јавно здравље су навели да ће резултати истраге бити познати сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије