Читај ми!

Проблеми због стечаја банке

Компанија "Нишауто" је, због кризе у ауто-индустрији 2012. године, кредитом Фонда за развој од 200 милиона динара саградила два погона. Купљене су машине и запослени млади људи, а погони су успешно радили до почетка ове године, када су настали проблеми на које нису могли да утичу.

Отварањем погона компаније "Нишауто" за прераду дрвета и воћа у Првој Кутини код Ниша млади из заплањског краја добили су нову шансу.

Двадесетседмогодишња Милена Станковић, мајка двоје деце, по занимању медицинска сестра, каже да се ни једног тренутка није покајала.

"Овде сам већ петнаест месеци. Три месеца је била обука и оставили су нас после тога. Завршила сам Медицинску школу, али пошто није било посла у струци кренула сам овде пошто је близу. Посао је у суштини интересантан", каже Милена.

Није, међутим, свих 46 радника, који су били на обуци, могло да остане, јер је наставак производње, због недостатка сировина, доведен у питање.

Директор погона "Woods &Fruits" Обренко Јовић каже да је наставак те производње био немогућ због недостатка обртних средстава, а када је Агробанка отишла у стечај, они су остали без пословне банке и нису могли да обезбеде гаранције према добављачима.

У новом погону за воће прерађивало се више од 250 тона воћа, сада ради неколицина сезонских радника. Нове машине, високи стандарди обраде буковог дрвета, обезбедили су прошле године извоз од 400.000 евра. Тек 25 одсто капацитета тренутно је ангажовано захваљујући залихама.

Проблем недостатка обртних средстава највише се осећа у погону за примарну прераду дрвета. Када погон ради пуним капацитетом, ради 18 радника, а сада су само тројица.

"Редовне су плате. Само због посла је критично, забринут сам за посао, али се надам бољем", каже Дејан Николић.

Компанија покушава да проблем реши продајом имовине, али је затражена и помоћ државе, јер је 21 одсто предузећа у њеном власништву.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије