Читај ми!

Терапијску воду загревају соларном енергијом

Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи покренула је пројекте повећања енергетске ефикасности и капацитета термодинамичког система. После преласка на грејање природним гасом, инсталирани су и соларни панели за загревање воде у болници.

Санитарна и сумпоровита вода за терапију у купатилима и базенима Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи на одговарајајућу температуру догрева се коришћењем соларне енергије. Сунчева енерегија загрева и блато за пелоидо терапију.

За постављање 250 квадрата соларних панела и аутоматизовану опрему уложено је око 35 милиона динара обезбеђених кредитом банке за обновљиве изворе енергије.

Директор Специјалне болнице за рехабилитацију др Никола Сремчевић каже да на свакој чесми иде топла вода коју производе соларни панели:

"Овог тренутка ми уопште не укључујемо гас за догревање воде, а потребе за водом су огромне. Прво сумпорне воде коју користимо у терапији, онда хигијенске воде која се налази у базенима, у подводној масажи, 4-5 када подводних масажа и тако даље."

Према проценама, уложена средства отплатиће се за највише три године, а производњом од 1.100 киловат сати енергије Специјална болница уштеди око 15.000 динара дневно.

"Ове године када смо као енергент користили земни гас за тих првих шест месеци потпомогнуто, наравно, соларном енергијом, то износи негде око 14 милиона динара", наводи Милан Јошић, шеф техничке службе Специјалне болнице. "То значи да је за првих шест месеци уштеда око пет милиона динара."

Поред коришћења соларне енергије током лета и у зимском периоду, у Специјалној болници за рехабилитацију очекују уштеду догревањем воде у спољним базенима.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891-669  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије