Живот у Мерошини

Млади у Мерошини тешко налазе посао, фирме на које су се мештани некада ослањали таворе, а откупна цена вишања - од чије производње живи већина домаћинстава у општини - ове године је неповољна. Ипак, тридесеторо младих људи почело је сопствени посао уз подршку организације "Хелп".

Општина Мерошина, у којој 80 одсто домаћинстава живи од производње вишања или на тај начин обезбеђује додатне приходе, обележила је свој дан. Oбележавању Дана општине присуствовао је Сулејман Угљанин, који води Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја, представници општина у окружењу и Владе Србије.

Са пет хектара земље, углавном вишњика, од којих се издржава седам чланова домаћинства, Драган Митић из села Рожина просечан је житељ мерошинске општине.

"Тешко се живи. Велика су улагања, а мала добит",  каже Драган. "Школујем троје деце - две ћерке су на Економском факултету, а син на Саобраћајном. Немам здравствено осигурање."

Млади у  Мерошини тешко налазе посао, а са пољопривредом, кажу, тешко иде. Ове године откупна цена вишања је неповољна, фирме на које су се некада овде ослањали таворе, или су под катанцем, радницима се дугују зараде, па мало ко живи добро.

Драган Вељковић, вршилац дужности директора Центра за социјални рад, каже да је у порасту број корисника туђе неге и помоћи:

"Помоћ користи негде око 130 особа, а и једнократне новчане помоћи, такође су у порасту."

Неких помака, ипак, има. Тридесет младих људи, међу којима је и Милена Дорђевић, почело је сопствени посао уз подршку организације "Хелп".

"Помогли су ми да почнем са професионалном опремом, да себи и породици обезбедим бољи живот и да више зарађујем", каже Милена.

Како се овде већина ипак бави производњом вишања, локална самоуправа настоји да помогне управо вишњарима.

Председник општине Мерошина Сања Стајић каже да је важно заштитити географско порекло облачинске вишње и да су тај процес покренули пре три месеца, као и да ће се радити на побољшању смештајних капацитета у хладњачи "Воћар".

Шансу овде виде и у излетничком туризму на Облачинском језеру, међутим, то за сада иде споро, јер су за уређење језера неопходна велика улагања.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара