Читај ми!

Појачана контрола загађења у Зајачи

Представници Министарства здравља, омладине и спорта као и енергетике, Института за јавно здравље "Батут" и локалне самоуправе разговарали су са мештанима Зајаче и представницима Топионице олова о томе како да заштите здравље људи и сачувају животну околину.

У Топионици олова у Зајачи код Лознице, у разговору са представницима локалне самоуправе и мештана, договорено тачно ко ће и којом динамиком пратити и здравствено стање становништва и животне средине, али и начине како решити проблем загађења.

О здравственом стању деце рачуна ће водити Педијатријска служба Дома здравља Лозница, клиничку контролу Институ за мајку и дете и Клинички центар у Тиршовој, за заштиту животне средине Завод за јавно здравље у Шапцу, а кординатор свих активности је Институт "Батут". 

Најављена су и нове анализе крви првенствено код најмлађих.
 
"Њих ће спроводити Институт за радиолошку заштиту највереоватније у року од три месеца, а касније највероватније у једнаким временским интервалима", каже Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља.

Узорке ће узимати институт, а сваки десети узорак биће упућен на контролну анализу на институт у Словенију.

Из Министарства енергентике најављено је да је урађен пројекат санације земљишта и да се у наредном периоду тражити начини за финансијско покриће радова. Аерозагађења протеклих шест месеци није било, али је чињеница да депонија са 600.000 тона антимонске шљаке је и даље уз само насеље.

Решење проблема са нестрпљењем очекују и мештани и у Топионици која не ради месец и по дана.

"У интересу нам је да се та деца прегледају", каже Ивица Павловић из Зајаче, а Данијела Николић додаје да очекују промене и да се ово коначно реши.

Директор Топионице олова Зајача Јасмина Милутиновић каже да инсистирају да се укључе све надлежне институције како би се, како каже, показало и доказало историјско загађење које овде постоји.

Данас је договорено и да се оформи мини кординациони тим представника свих у ланцу који ће пратити све договорене активности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара