Читај ми!

Невена се не предаје

Шеснаестогодишња Невена Јанковић из Житорађе, која од рођења болује од цистичне фиброзе плућа, месецима је 24 часа на кисеонику. Девојчици плућа раде само са 20 одсто капацитета. Једина нада је трансплантација плућа у Бечу, за коју породица Јанковић нема пара, јер кошта 120 хиљада евра.

Борбу за удисај пуним плућима Невена Јанковић из Житорађе води од рођења. После шеснаест година плућа отказују, а Невена се, иако више не може без кисеоника, нада да ће скупити 120 хиљада евра за трансплатацију плућа.

"Никад се не предајем, увек мислим позитивно. Све ће то једног дана да се заврши, наћи ће се лек и за то и бићемо сви као и остали људи", каже Невена.

Невенина болест због које су до сада њени родитељи месечно издвајали по 600 евра, се последњих месеци погоршала, па је трансплантација плућа на клиници у Бечу, која кошта 120.000 евра, сада једини спас.

"Ми смо одређена средства одвојили, која ћемо сами уплатити за Невену, али то није довољно", каже Срђан Јанковић, Невенин отац.

"Све што желимо јесте да има један нормалан живот, да живи као сва остала деца, да дише као сви остали људи", каже Невенина мајка, Љиљана Јанковић.

Оваква борба не може без пријатеља који су почели да прикупљају неопходна средства за операцију и помоћ затражили на друштвеним мрежама.

"Ми смо већ покренули неке акције овде у Житорађи и околини, по Нишу и Прокупљу. Организовали смо разне представе, концерте и хуманитарне утакмице", каже Милица Милошевић, другарица.

Вера у људе који могу да помогну је оно што Невену чини храбром тинејџерком која би да једним својим погледом свет обоји у плаво.

Комерцијална банка - динарски рачун:
205 - 9011005105980-50

Комерцијална банка - девизни рачун:
RS35205903101957752590

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329-108

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво