Читај ми!

Сезона малина тек почела

Сезона бербе малине у селима око Ваљева, која су изнад 500 метара надморске висине тек је почела. Киша, која ових дана падала побољшаће квалитет плодова, али не може утицати на бољи род, тврде стручњаци. То се посебно односи на засаде на пропустљивом, кречњачком тлу, које су брзо осушило и после обилних киша у мају и јуну.

Квалитет плодова малине у ваљевском крају је добар, али род је подбацио. Стручњаци процењују да ће бити три пута мањи, него претходне године и то је данак прошлогодишњој суши.

На обронцима Повлена, безводна села која леже на пропустљивом, кречњачком тлу, ни обилне кише овог пролећа нису довољно натопиле.

"Ми смо пробали, ево бунара ту, где смо пробали, четрнаест и по метара. Имамо бушотину горе, 275 километара је бушено и није нађена вода. То нам је неопходно", каже Милорад Ранковић из Доњих Лесковица.

Посушили су се многи малињаци у селима око Ваљева, што од суше, што фитофторе и болести корена. Неопходне су промене у начину гајења.

"Морају се правити микроакумулације или макроакумулације одакле ће се малина заливати. Даље, морају се правити заштите од сунца, значи засенчавање тих засада и правити противградне мреже. На крају крајева у целој технологији производње малине променити сортимент, значи гајити неку сорту која може да успева у овим условима", каже Драгољуб Драгојловић из Пољопривредне стручне службе у Ваљеву.

Ове сезоне откуп је почео са 160 динара по килограму. Садашња цена је 200 динара. Само цена, ипак, не решава нагомилане проблеме у малинарству. Произвођачи, струка и држава требало би, кажу, стратешки да их реше.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220-068

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво