Читај ми!

Жетеоци чекају

У шабачком крају пали су први житни откоси на појединим парцелама, али је киша прекинула, како кажу пољопривредници, најважнији летњи посао.

Да није кише комбајни би већ били на већини пшеничних поља у Мачви, а овако ће се са радовима  у пуном јеку започети када временски услови дозволе. По престанку падавина треба бар дан да се пшеница просуши.

У четири општине шабачког краја под овом културом је 25.000 хектара. Пшеница је сазрела, а према првим проценама, хектолитарска тежина црна је од 70 до 84 одсто, што значи да ће брашно бити изузетно квалитетно.

Светлана Златарић, саветодавац у  Пољопривредној стручна служби у Шапцу каже да уколико падавине наставе са мањим интезитетом, за сада, нема битнијег утицаја на принос пшенице, међутим да уколико наставе наредних неколико дана евидентно је да ће утицати на смањење приноса, а самим тим и квалитет.

"За сада је доброг квалитета и наша препорука је пољопривредним произвођачима да чим први временски услови дозволе да се крене са жетвом пшенице наше најважније културе", каже она.

Прошле године просечан принос износио је 4,5 тоне по хектару, а ове се очекује и преко пет тона, а на појединим парцелама у Мачви и седам тона. У шабачком крају има шест овлашћених складиштара робних резерв , са довољним капацитетима за пријем пшеница оних пољопривредника који ће је предате. Откуп и уобичајене колоне возила препуних житом складиштари спремно дочекују.

Драган  Поповић из ДПС "Клас Груп" у Шапцу каже да складишни капацитети са којима располажу износе 60.000 тона.

"Очекујемо да ће се напунити комплетно овогодишњим родом пшенице, а што се тиче безбедности силоса, по налогу министрства, урађене су дезинфекције, дезионсекције, дератизације и фулмигација постојеће робе. Проверено је да ли смо имали контролу,  а пољопривредни инспектор је долазио да нам изда решење за рад свих припрема за жетву што је констатовано записником да смо све то урадили", каже Поповић.

Колика ће бити откупна цена интересује све у такозваном ланцу пшенице, а цена ће зависити од понуде и потражње, квалитета и приноса. Најчешће спомињани износи су од 16 до 18 динара. Прошле године пшеница се откупљивала по цени од 22 динара за килограм.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво