Читај ми!

Сарадња банатских регија Србије и Румуније

Префекти румунских жупанија Тимиш и Караш Северин и начелници три банатска округа разговарали су у Кикинди о јачању културне, туристичке и економске сарадње банатских регија Србије и Румуније.

Месечни извоз привреде Северног Баната у Румунију је седам милиона евра, а увоз два милиона, што је за десет пута више него пре једне деценије. То је свакако снажан подстицај и другим облицима сарадње у оквиру банатске регије.

Протокол о сарадњи културне, туристичке и економске сарадње банатских регија Србије и Румуније, потписан је пре четири године. Заједничка туристичка мапа и заједнички сајт само су део планова који би врло брзо могли бити реализовани.

Владимир Илић, начелник Севернобанатског управног округа, каже да је постигнут договор да се преко туристичких организација направи заједнички календар свих манифестација на територији Баната.

"Припремићемо заједничку мапу винског пута, лова, риболова, црквених објеката и историјских споменика, како бисмо побољшали туристичку понуду и размењивали информације на нивоу целог Баната", каже Илић.

Флорин Силвиу Хурдузеу, префект жупаније Караш Северин, поздравља договор о јачању културних и економских односа између пет округа, подсећајући да сарадња и активности већ постоје, а жеља румунске стране је, како каже, да ти односи буду још бољи и трајнији.

На састанку у Кикинди договорено је да четири гранична прелаза - Наково, Валкањ, Међа и Јаша Томић - која тренутно не функционишу, у наредном периоду буду промотивно отворени за време манифестација са обе стране границе и указано је на потребу реафирмације пројекта из стратегије развоја еврорегије Дунав-Караш-Мориш-Тиса.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439-745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара