Најезда жилогриза у лесковачким воћњацима

Воћари на југу Србије имају велики проблем са жилогризом, штеточином која напада корен биљке. Штета је већ сада велика, а посебно су угрожени вишњици, због чега су се у Бојнику окупили наши најбољи стручњаци како би направили план за помоћ воћарима.

После четири године мукотрпног рада и великих улагања Сава Алексић из села Миланова код Лесковца једва је чекао да овог лета крене са бербом вишње. Надао се доброј заради, али у његовом воћњаку се појавио жилогриз, штеточина која напада корен биљке.

Уместо да рачуна колико ће зарадити, Сава своди рачуницу о штети.

"Штета од жилогриза само у овом воћњаку је већа од две хиљаде евра. Већ сам извадио велики број стабала, а плашим се да је ово само почетак", каже Сава.

Да жилогриз наноси велику штету и вишегодишњим и младим засадима коштичавог воћа на југу Србије каже и доктор пољоприврених наука Душан Јовановић. Најугроженији су вишњици, а процењује се да су воћари већ у минусу неколико десетина хиљада евра, па је због тога неопходна помоћ државе.

"Тренутно у српском аграру не постоји већи проблем од жилогриза", каже др Душан Јовановић и додаје да је неопходна државна стратегија како би овај проблем могао успешно да се реши и да се на прави начин помогне сељацима.

Жилогриз до ове године није правио никакве проблеме воћарима у Србији. Женка ове штеточине леже од 100 до шест стотина јајашца на температури од 28 до 33 степена. Због тога и наши најбољи стручњаци, на стручном скупу у Бојнику, истичу да је промена климе један од главних узрока масовног присуства ове штеточине.

"Протеклих неколико година имали смо великих температурних осцилација. Било је великих суша, па великог снега и падавина. Све је то условило да се и биљкама смањи отпорност", рекао је за РТС професор са Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић. "У сваком случају, жилоргиз се до сада није појављивао у оволикој мери у Србији и то је озбиљна проблем са којим струка мора да се суочи."

Стручњаци кажу да за сада не могу да дају никакав савет воћарима како да се заштите од жилогриза. Управа за заштиту биља при Министарству пољопривреде формираће тим који би у најскоријем року требало да предложи конкретне мере заштите.

Добри познаваоци прилика опомињу да посебну пажњу треба обратити при увозу садног материјала, јер су се у Србији последњих година појавиле по први пут и болести које су десетковале род јабуке, крушке и кајсије, што је у знатној мери смањило девизни прилив нашој земљи од извоза воћа.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242 131 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара