Читај ми!

Солидарност или демагогија

Плате општинским чиновницима у Куршумлији смањене су да како би више новца остало за социјалне потребе, каже општинско руководство. Опозиција, међутим, тврди да је разлог велики број новозапослених у локалној самоуправи за чије је плате из општинског буџета исплаћено 35-40 милиона динара.

Запослени у општинској управи једне од најсиромашнијих општина у Србији, за које се говорило да им је пала секира у мед кад је о примањима реч, од следећег месеца примаће десет одсто мање плате, док ће зараде функционера бити смањене за 15 одсто.

Општинско руководство одлучило је, како каже председник Општине Радољуб Видић, да плате сведу у реалне оквире: "Боље да дамо на социјалу, него да чиновници у општини, а посебно функционери, примају тако високе плате."

Смањењем плата, кажу, уштедеће се између седам и осам милиона динара годишње, а средства ће бити употребљена за куповину књига основцима од петог до осмог разреда.

Нико од запослених у Управи није желео да коментарише одлуку општинског руководства о смањењу зарада. Не зна се ни шта о томе мисле синдикати зато што, како новинар РТС-а незванично сазнаје, та организација практично и не ради од одласка претходног председника у пензију.

Док у Општини тврде да ће средства од ове уштеде усмерити на социјална давања, представници опозиције кажу да је та одлука последица неконтролисаног запошљавања у локалној самоуправи, предузећима и установама.

Представници опозиционог УРС-а у Куршумлији разлоге за овакву одлуку општинског руководства виде у великом броју новозапослених радника којима у буџету треба обезбедити зараде. Тврде да ће се то и те како одразити на квалитет рада општинске управе, не искључујући и тихи штрајк.

"У општинској управи и јавним предузећима запослено је преко 60 нових лезилебовића који ништа не раде", наводи Дејан Милошевић, председник УРС-а у Куршумлији, "и за њихове плате је за годину дана исплаћено 35 до 40 милиона динара."

Председник Општине пак тврди да број радника у општинској управи и јавним предузећима није повећан већ смањен   у односу на прошлу годину.

Просечна зарада у општинској управи је 36 хиљада динара док је просек у целој општини око 25 хиљада.

rts.prokuplje@rts.rs  
+381 27329 018

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије